2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Hozzánk nem került a fertõzött sajtbólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-17 13:03:34
Nem szállítottak Magyarországra abból a sajtból, amely megbetegedéseket és két halálesetet okozott Ausztriában - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerdán.

A lisztéria baktériummal fertõzött termékeket visszavonták a kereskedelembõl, az osztrák, cseh és szlovák vásárlókat pedig értesítették.

Az osztrák élelmiszer ellenõrzõ hatóság jelezte az uniós tagállamok felé, hogy egy osztrák gyártmányú kvargli sajtban Listeria monocytogenes nevû kórokozót mutattak ki. Az érintett sajtot Ausztriában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában vehették a vásárlók. A jelentés szerint november közepén szokatlanul megnövekedett a lisztéria okozta megbetegedések száma. Az elmúlt év második felében 12 megbetegedésrõl számoltak be, két halálesettel. 2010. január végén derült ki, hogy az esetek kapcsolatban állhatnak a sajtokkal.

A lágysajtokat kiszállítását január 20-án beszüntették, a kereskedelemben levõ termékeket pedig visszavonták. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal azt közölte: a termékekbõl Magyarországra nem szállítottak. Hozzáteszik: hazai megbetegedésrõl, illetve halálesetrõl nem tudnak.

Liszteriózis megbetegedést egyébként a Listeria monocytogenes nevû baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása okoz. Ez élelmiszerekben gyakran elõfordul, megbetegedést azonban csak ritkán okoz. Egészséges emberekben általában semmilyen tünetet nem vált ki, legyengült szervezet esetén viszont nagyobb veszélye van a súlyos tünetekkel járó betegség kialakulásának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!