2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bajt hozhat az ünnep a forintraForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-10-21 13:30:54
Továbbra sem hajlandó visszakúszni a forint a 260 alatti sávba, sõt a reggeli kereskedés során 274-275 forint közelébe ért az euró. A négy napos ünnepnek sokan örülnek, mert pihenhetnek, de a hazai valutáért aggódók több kockázatot is látnak a hosszú hétvégében.

Kolba Miklós, az ING devizakereskedõje szerint a tegnap bejelentett újabb amerikai gazdaságélénkítõ csomag következtében erõsödött a dollár, ami a forint további gyengülését okozta.

A szakértõ az [origo]-nak úgy fogalmazott, hogy az "izlandozás" pusztán egy spekulációs támadás eszköze, annak megalapozottsága erõsen kérdéses. Ha az állampapírpiac megnyugszik, a forint is visszatérhet a 260-as határ alá.

A valuta sebezhetõsége továbbra is nagy, amit a négy napos ünnep tovább erõsíthet. Bár tavaly nem okozott nagy megterhelést az október 23-a körüli eseménysor, de ha ez idén is megismétlõdik, az könnyen felhasználható lesz a magyar gazdaságba vetett bizalom gyengítéséhez.

A kiesõ két munkanap ezen felül más problémákat is okozhat. A forint árfolyamát most elsõ sorban a külföldi nagybefektetõk alakítják, a likviditást (pénzzel való ellátottságot) viszont a hazai szereplõk. Az MNB viszont csütörtökön és pénteken is felügyeli a piacot, így ha külsõ támadás éri a forintot, közbe tud avatkozni.

Pozitívan hathat a forint árfolyamára a holnapi, 3 éves lejáratú kötvény-aukció, illetve a jövõ heti következõ kibocsátás - természetesen csak akkor, ha sikeresek lesznek. Ezek alapján Kolba Miklós már nem vár a hétre nagyobb erõsödést, de ha nem történik semmi rendkívüli, a jövõ hét közepén megkezdõdhet a forint visszatérése az normális árfolyamra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!