2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Tankra és csontokra bukkantak VerebenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-16 17:55:09
Tankmaradványokat és emberi csontokat találtak a Fejér megyei Vereben. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai azonosították a darabokat, és kiderült, hogy ...

egy Párduc, német harckocsi maradványaira bukkantak szántás közben. A második világháborús leletek a faluban maradnak, és késõbb kiállítják azokat.

 

Szántás közben kerültek elõ magánterületen a földbõl fémdarabok. Fémdetektorral átvizsgálták a területet, és nagy mennyiségû fémet jelzett, ezért azt hitték, hogy egy egész harckocsi lesz ott. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival szombaton reggel kilenctõl délután öt óráig ástak, és végül a Párduc nevû német harckocsi darabjai kerültek elõ, több mázsányi fém. Ezen kívül még körülbelül 15 darab repeszgránátot is találtak - mondta a Független Hírügynökségnek Kupi László, helytörténeti kutató.

Egyebek között harckocsi kuplungtárcsa, géppuska-fedél, a harckocsi kitekintõ ablakai, kerékdarabok, akkumulátor darabok, vontatóhorog, és ülésdarabok kerültek elõ. Az utóbbiak között bukkantak rá feltehetõen a harckocsi személyzetének azonosíthatatlan csontjaira. A tankot valószínûleg találat érte és kigyulladt, mert a csontok között volt égett, a fémek között pedig olyan, amely megolvadt. Több mint 60 évig voltak a földben a darabok, ezért az alumínium alkatrészek szétporladtak.

Velencétõl a Vértesig itt húzódott a német védelmi vonalnak, a Margit-vonalnak egy szakasza. Ebben harckocsi csapdák, ágyú - és harckocsi állások, géppuska fészkek voltak összekötve árokrendszerrel. A harcok idejére kitelepített lakosok, mikor visszatértek, a háborús maradványokból, amit nem tudtak felhasználni, azt ide temették be.

A leletek a terület tulajdonosánál maradtak, késõbb Vereben kiállítják azokat. A lövedékeket a Honvédség tûzszerészei elszállították, a csontokat a helyi temetõben helyezik el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!