2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Nem vették észre az elõjeleketForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-18 09:39:06
Biztosan voltak elõjelei a pszichiáterek szerint annak, hogy a tenyõi férfinak súlyos mentális betegsége van. De sem a környezete, sem a magánpszichológus, akihez járt, nem vette ezt észre.

A pszichiátriai társaság elnöke szerint nagyon kevés az orvos, és annyira kevés idõ jut egy-egy betegre, hogy egyre nagyobb az esély arra, hogy a tenyõihez hasonló tragédiák történjenek.

Nem értik a történteket az ismerõsök, azt mondják, nem vettek észre semmilyen változást a férfin. Pedig a szakemberek szerint valószínûleg lett volna mit.

„Kifejezetten negatív gondolatokat vagy mások irányában megfogalmaz elégedetlenséget vagy indulatosabbá válik” – mondta Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

A pszichiátriai társaság elnöke szerint ilyen jelek utalhattak arra, hogy a férfinek mentális problémái vannak.

A problémákat õ maga is tudta, hiszen másfél hónapja ezért járt magánpszichológushoz. Levertségre, félelmekre, alvásproblémákra panaszkodott, a szakember azonban mégsem ismerte fel, hogy ennél nagyobb a baj.

Erre, azaz a pszichiátriai betegek kiszûrésére nem is alkalmas minden szakember. Sokan csak általános pszichológiát végeznek, és úgy is rendelnek, holott ezzel a végzettséggel még nem lehet beteget kezelni, sem diagnózist felállítani. Csak a klinikai szakpszichológusok tehetik ezt, illetve a pszichiáterek, akik gyógyszert is írhatnak fel a betegségekre.

De lehet, hogy akkor sem tudták volna kiszûrni, ha pszichiáterhez fordul.

„ Nagyon kevés orvos van, 2-3 perc jut egy betegre és ezalatt az idõ alatt még a legjobb szakember sem tudja megállapítani hogy mi a probléma a klienssel 08:35 a kliensnek nincs ideje megnyílni” – mondta Kurimay Tamás.

Ez pedig a szakemberek szerint ahhoz vezet, hogy egyre kevésbé tudják majd kiszûrni a komolyabb betegeket, és nagyobb lesz az esélye annak, hogy a tényõihez hasonló esetek elõ forduljanak.

A segítség azonban nemcsak a betegeknek kell, hanem a traumát átélt hozzátartozóknak is. Épp ezért ajánlott fel külön segítséget a tényõi család hozzátartozóinak.

„ Akik érzelmileg érintve vannak ebben az ügyben, azok krízisbe kerülhetnek.
Krízisen azt értem, ha valakit nagy pszichotrauma, lelki trauma ér, nem biztos, hogy ennek a következményeit fel tudja dolgozni” – mondta Dr. Feller Gábor, a Petz Aladár megyei Oktatókórház I. számú pszichiátriai osztályának fõorvosa.

Eddig a gyilkosság áldozatainak családtagjai még nem jelentkeztek segítségért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!