2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Menekülnének a büntetés elõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-22 11:52:15
Újabb bûncselekménnyel gyanúsított képviselõjelölteket vett nyilvántartásba a választási bizottság. Leinemann Zsolt, a Sciennet vásárlói rendszer milliárdos adócsalással gyanúsított vezetõje a jelölteknek is járó mentelmi jog segítségével szabadulna a fogdából.

És ugyanígy van ezzel az a kesznyéteni idõs férfi, akinek a kerítésébe vezetett áram ölt meg egy tolvajt. Választási szakértõk szerint viszont, ha jár is a mentelmi jog, az nem jelent feltétlenül szabadulást az elõzetesbõl.

Vezetékek öltek meg egy fiatal férfit Kesznyétenben. A gazda áramot vezetett a drótba, így védte a kertjét. Emberöléssel gyanúsítják, korábban elõzetesben volt, aztán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság. Eddig csak a kapuig mehetett, de mióta képviselõjelölt lett, Szoboszlai Barna úgy gondolja, szabadon járhat-kelhet.

Évek óta elõször járt Kesznyétenben is, a házánál. Hogy jogszerûen hagyja-e el monoki otthonát, azt hiába kérdeztük a Borsod megyei rendõröktõl, nem akartak nyilatkozni. Azt sem mondták meg: ellenõrzik-e, hogy a férfi betartja a lakhelyelhagyási tilalom szabályait.

De nem õ az egyetlen, aki képviselõjelöltként mentességet remél egy idõre. Gazdasági bûncselekmények gyanúsítottjaként gyûjtött ajánlószelvényt Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Földesi-Szabó László adócsalással gyanúsított volt rendõrtiszt és a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György is.

Kommandósok fogták el néhány hónapja a Sciennet vásárlói rendszer vezetõjét, milliárdos adócsalással gyanúsítják, elõzetesben van. Most õ is képviselõjelölt lett. A vásárlói csoport tagjai is gyûjtötték össze neki az ajánlószelvényeket. Ügyvédje szerint szabadlábra kell bocsátani, azt mondja: ez jár a mentelmi joggal együtt.

„Akinek mentelmi joga van, azzal szemben kényszerintézkedést nem lehet alkalmazni, ezen a logika alapján ki kell õt engedni” – mondta Futó Barnabás ügyvéd.

Mást mondott a híradónak korábban nyilatkozó két választási szakértõ is. Szerintük Szoboszlai Barnának házi õrizetben, Leinemann Zsoltnak elõzetesben kell maradnia. A választási bizottságnak pedig fel kell függeszteni az automatikusan nekik járó mentelmi jogot.

A törvény szerint a gyanúsított képviselõjelölt ellen eljárást folytató hatóságnak kötelezõ a választási bizottsághoz fordulnia a mentelmi jog felfüggesztését kérve. Eddig azonban csak egy kérelem érkezett a választási bizottsághoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!