2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A választási rendszerForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-29 13:44:35
Egy képviselõjelölt háromféleképpen juthat be az országgyûlésbe, de a szavazófülkében, az elsõ fordulóban csak két ikszet kell húzni.

A magyar választási rendszer nem egyszerû, de szavazni nem nehéz. Azt, hogy hogyan lesz a szavazatokból képviselõi mandátum, bemutatjuk választási sorozatunkban.

Vasárnap is dolgozik, fellépésre készül a Csillag születikben ismertté vált énekes. A kottában jól kiismeri magát Vásáry André, aki Amerikában is tanult. Azt mondja, az ottani választási rendszer igazán bonyolult, de a magyar sem egyszerû.

„Töri szakon végeztem, tanultam politikatörténetet, mégsem tudom pontosan, hogy is van. A magyar nem a legegyszerûbb választási rendszer. Azt tudom, hogy lehet egyénire szavazni, van területi lista, meg országos” – mondta Vásáry André.

A képviselõk háromféleképpen kerülhetnek a parlamenti patkóba. Vagy a 176 egyéni választókerület egyikébõl, vagy pártjuk területi listájáról, vagy az országos, úgynevezett kompenzációs listáról jutnak a törvényhozásba.

A szakértõ szerint igazságos, de valóban bonyolult a rendszer.

„A magyar választópolgároknak két szavazata van, kétszer is kifejezhetik, kit akarnak támogatni, egyrészt szavazhatnak, hogy a 176 körzetben kit támogatnak, másik szavazattal egy pártlistára szavazhatnak” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont Intézet igazgatója.

Ha az egyéni jelölt az elsõ fordulóban megszerzi legalább az összes leadott szavazat felét, és még egy voksot, azonnal a parlamentbe jut. Amelyik körzetben ez nem sikerül, ott második fordulót kell tartani. A nyertes az országgyûlésbe jut. A szavazólapon a másik ikszet egy párt neve mellé lehet behúzni. Ha egy párt országos átlagban megszerzi az összes listás szavazat öt százalékát, akkor annyi képviselõt juttathat az országgyûlésbe, hogy biztosan frakciót alakíthat. De azok a szavazatok sem vesznek el, amelyeket nem az egyéni kerület gyõztesére adtak le.

„Ha az õ szavazatuk nem eredményez mandátumot, akkor töredékszavazatnak számít.”

Az egyéni képviselõkre és a területi listára leadott, úgynevezett töredékszavazatokat az országos, azaz a kompenzációs listán összesítik, amire egyik fordulóban sem lehet szavazni, de onnan is bejuthatnak a pártok jelöltjei.

„A gyõztest erõsíti a rendszer, egy stabil kormányt tud létrejönni. Viszont igazságos, a kis pártok sem szorulnak ki” – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Vásáry André azt mondja, a lényeg hogy szavazatával a demokráciát támogatja.

„Az egyetlen dolog, amit tehetünk: el kell menni szavazni, és arra adni a voksot, akit támogatunk” – mondta Vásáry André.

Méghozzá éppen két hét múlva, április 11-én, reggel hattól este 7 óráig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!