2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Már nyomtatják a szavazólapokatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-01 15:11:53
Jövõ keddtõl kezdik kiszállítani a szavazókörökbe a szavazólapokat és a voksolás lebonyolításához szükséges eszközöket tartalmazó dobozokat az Állami Nyomdából, csaknem 15 ezret.

Hétfõ óta folyamatosan gyártják a szavazólapokat, szigorú biztonsági elõírások mellett. A választók két lapot kapnak majd a voksoláskor: az egyiken az adott választókörzet egyéni képviselõjelöltjeire, a másikon a pártok területi listáira szavazhatnak. A 176 egyéni választókörzetben összesen 814 egyéni képviselõjelölt van, a 20 területi szavazólapra pedig összesen 117 lista kerül fel - mondta csütörtökön újságíróknak az Állami Nyomda épületében Zubor András, az Önkormányzati Minisztérium Választási Fõosztályának vezetõje, az Országos Választási Iroda vezetõjének szervezési helyettese Budapesten.

Hétvégén ülésezett a 176 egyéni választókerületi bizottság valamint a húsz területi választási bizottság, a szavazólapok jóváhagyásán dolgoztak. Utóbbiak tartalma minden szempontból szerda óta végleges, azaz minden érintett jelölt és lista nyilvántartásba vétele jogerõs már.

Összesen 814 egyéni képviselõjelölt indul az idei országgyûlési választásokon, és összesen 117 területi pártlista kerül fel a szavazólapokra. A legkisebb listás szavazólap Somogy megyében lesz, azon négy területi lista szerepel majd, a legnagyobb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 9 listával. A megyék körülbelül felében az elõzõ választásokhoz képest viszonylag kicsi, vagyis A4-es méretû lesz a listás szavazólap, a többiben valamivel nagyobb.

Nagyjából 35 ezer és 1 millió 500 ezer között van a szavazólapok mennyisége, amelyeket egy választókerületbe kivisznek, attól függõen, hogy ott hányan jogosultak szavazni. A nyomdában összesen több mint 8 és félmillió darab szavazólapot gyártanak egyébként.

A szavazás kellékeit tartalmazó csaknem 15 ezer dobozt körülbelül 11 ezer szavazókörbe viszik ki keddtõl, és legkésõbb péntekig mindenhova megérkeznek. Akárcsak a gyártást, a szállítást is szigorúan felügyelik majd. A dobozokban a szavazólapok mellett adatlapok, jegyzõkönyvek, nyomtatványok, golyóstollak vannak, valamint nemzeti színû szalag - utóbbiból 120 ezer méternyit készítettek.

Zubor András szerint a nyomdai költségek körülbelül 600-700 millió forintot tesznek ki, de ez csak becsült adat. A pontos összeg attól függ, hány helyen kell majd második fordulót tartani, és ahhoz milyen illetve mennyi nyomdai termékre lesz szükség.

Több mint százezer elsõ szavazóra számítanak a mostani parlamenti választásokon - itt olyan fiatalokról van szó, akik a tavalyi európai parlamenti választások óta váltak nagykorúvá, vagyis akik 1991. június 7-e után születtek. Õk a szavazókörben emléklapot kapnak majd, ha voksolnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!