2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Választási krónika 2010Forrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-12 16:18:31
Fölényesen nyerte a 2010-es választások elsõ fordulóját a Fidesz. Az adatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz jelöltjei 119 egyéni választókerületben nyertek az elsõ körben, ...

 

a területi listán pedig 87 mandátumot szereztek. Ahhoz, hogy a párt kétharmados többséget szerezzen, a második fordulóban még 52 helyen kellene nyernie. Az adatok alapján 57 helyen nem dõlt el a mandátum sorsa az elsõ fordulóban. A jelenlegi adatok szerint az MSZP 28, a Jobbik 26, illetve az LMP 5 képviselõvel rendelkezik. Két rendszerváltó párt hullott ki azonban az országgyûlésbõl vasárnap: az MDF és a Szabad Demokraták Szövetsége. Két új párt van az Országgyûlésben, a Jobbik és az LMP.

00:56 Kevesebben mentek el szavazni, mint négy éve

A szavazatok 99,52 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 52,76 százalékot, az MSZP 19,31 százalékot, a Jobbik 16,69 százalékot, az LMP pedig 7,43 százalékot ért el, így ez a négy párt jut a Parlamentbe. Az MDF jelen állás szerint a szavazatok 2,66 százalékát kapta, így a rendszerváltó párt kiesik az Országgyûlésbõl. Az este hét órás adatok szerint 5.120.088-an járultak az urnákhoz, ez 64,3-es részvételi arányt jelent. Négy évvel ezelõtt 67,83-os volt ez az arány. A legtöbben Budapesten, a legkevesebben Baranyában mentek el szavazni.

00:54 Még mindig több tucat ember vár a Bocskai úton

Még mindig több tucat ember várja, hogy leadhassa voksát Budapesten, a XI. kerületi Bocskai úton. A szavazókör munkatársai összesen körülbelül 700 sorszámot osztottak ki, 80-90 választó még most sem járulhatott az urnákhoz.

00:26 Fejér megye: Hétbõl öt hely már az elsõ fordulóban eldõlt

Fejér megye mind a hét választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen, közülük várhatóan öten szereznek mandátumot az elsõ fordulóban. A nem hivatalos végeredmény szerint már elsõ körben a parlamentbe került Vargha Tamás, L. Simon László, Törõ Gábor, Varga Gábor és Tessely Zoltán.

00:10 Budapest: A Fidesz-KDNP több szocialista húzóembert megelõzött

A fõvárosban a Fidesz-KDNP jelöltjei az MSZP több húzóemberét is megelõzték. A voksok jelenlegi állása szerint Budapesten 11 jelölt szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

00:06 A Civil Mozgalom sok erõt kíván a Fidesznek

"Õszintén szurkolok az új kormánynak, hogy olyan intézkedéseket hozzon, ami mindenkinek jó" - mondta Seres Mária, a Civil Mozgalom elnöke vasárnap éjszaka. A legkisebb párt, amely a nem hivatalos eredmények szerint 0,9 százalékot ért el, mostantól az önkormányzati választásokra készül. Seres Mária sok erõt kívánt a Fidesznek, hogy képesek legyenek megfelelni a nem kis elvárásoknak. Bõvebben >>>

23:57 Nógrád megye: Négybõl három fideszes elsõ körben képviselõ

Nógrád megye négy választókörzetébõl három fideszes jelölt már az elsõ körben parlamenti mandátumot szerzett, a negyedikben, a salgótarjániban 14%-os elõnnyel vezet a Fidesz-KDNP a nem hivatalos végeredmény szerint.

23:51 Mesterházy: A választók leváltották a kormányt, új idõszak kezdõdik - VIDEÓ!

A választások elsõ fordulója arról szólt, hogy ki alakítson kormányt, a második forduló tétje, hogy milyen ellenzéke lesz az új kormánynak - mondta vasárnap éjszaka az MSZP kormányfõjelöltje. Mesterházy Attila telefonon gratulált Orbán Viktornak, és arra kérte a Fidesz elnökét, hogy minden magyar miniszterelnöke legyen. A szocialista politikus a két forduló között továbbra is vitára várja a Fidesz listavezetõjét. Bõvebben >>>

23:45 Csongrád megye: Három helyen várható második forduló

Csongrád megye 7 választókörzete közül két szegediben és a makóiban nem dõlt el már az elsõ fordulóban az egyéni mandátum sorsa. Mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a fordulót az adatok csaknem 100%-ának feldolgozottsága alapján.

23:42 Tolna megye: Minden egyéni körzetben a Fidesz nyert

Tolna megye mind az öt választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen, és mind az öten mandátumot szereztek a nem hivatalos végeredmények alapján. Horváth István Szekszárdon, Tóth Ferenc Pakson, Pótápi Árpád János Bonyhádon, Patay Vilmos Dombóváron, Hirt Ferenc Tamásiban szerezte meg a szavazatok több mint felét. Mind az öt körzetben az MSZP végzett a második, a Jobbik a harmadik helyen. A nem hivatalos végeredmény szerint nem szerzett mandátumot a Pakson indult Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-másért Alapítvány milliárdos csempészettel és sikkasztással vádolt elnöke. Földesi-Szabó a négy jelölt közül az utolsó, negyedik helyen végzett.

23:42 Békés megye: Csak Mezõkovácsházán bizonytalan az egyéni mandátum

Békés megyében a hét választókörzetbõl Mezõkovácsháza kivételével várhatóan valamennyi Fidesz-KDNP-s jelölt már az elsõ fordulóban mandátumot szerez. Békéscsabán Vantara Gyula, Gyulán Kovács József, Békésben Erdõs Norbert, Szeghalomban Farkas Zoltán, Szarvason Domokos László, Orosházán Dr. Dancsó József nyerte az elsõ fordulót. Mezõkovácsházán Simonka György, a Fidesz-KDNP jelöltje 48,93, a szocialista Karsai József 26,65, Dévényi-Dabrowsky Géza Dániel, a Jobbik jelöltje pedig 18,87 százalékot kapott. A MDF-es jelölt a szavazatok 5,55 százalékát szerezte meg.

23:39 Jobbik: A nemzeti áttörés napja a mai

A nemzeti áttörés napjaként értékelte a Jobbik választási eredményét Vona Gábor. A pártelnök azt mondta: sokan jobb eredményt reméltek, de hatalmas "ellenszélben" kellett kampányolni. Bõvebben >>>

23:35 Baranya megye: Hétbõl hat mandátum sorsa már eldõlt

Hét egyéni országgyûlési képviselõi mandátumból hatnak a sorsa már az elsõ fordulóban eldõlt Baranya megyében. Mind a hat körzetben várhatóan a Fidesz-KDNP jelöltje szerzi meg a mandátumot. Az új parlamentnek így Hoppál Péter, Nagy Csaba, Kõvári János, Dr. Hargitai János, Tiffán Zsolt és Pichler Imre lesz a tagja. Baranya megyében az 5-ös választókerületben lesz második forduló. A Komló központú körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje, Polics József a szavazatok 49,39 százalékát szerezte meg, az MSZP-s Szakács László (25,20 %), a Jobbikos Talált Tímea (13,10 %) és az LMP-s Ladányi Attila (6,26 %) elõtt.

23:32 Somogy megyében is a Fidesz vezet

Somogy megye mind a hat választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett az 1-es és 2-es, azaz a két kaposvári választókerületben Heintz Tamás és Gelencsér Attila áll nyerésre. Gelencsér Attila csaknem háromszor több szavazatot kapott szocialista vetélytársánál, Kolber Istvánnál. Az adatok jelenleg feldolgozottsága szerint Siófokon, Balatonbogláron, Marcaliban és Nagyatádon is a fideszes jelölt lehet a befutó.

23:31 Öt fideszes mandátum

Mind az öt Zala megyei választókerületben várhatóan már az elsõ fordulóban mandátumot szerezhet a Fidesz-KDNP jelöltje az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága szerint. Zalaszentgróton Vigh László nyert több mint 59 százalékkal, a második helyen pedig a Jobbik jelöltje végzett a szocialista képviselõ elõtt. Lentiben a fideszes Pintér László gyõzött, mögötte egy független lett a második, illetve a Jobbik jelöltje a harmadik. A kerületben az MSZP-s Rada Tamás 13,9 százalékkal csak a negyedik lett.

23:31 Hajdú-Bihar megye: 9-bõl 9 elsõ körös Fidesz-gyõzelem

Hajdú-Bihar megye mind a kilenc választókerületében elsõ körös gyõzelmet szereztek a Fidesz-KDNP jelöltjei. Debrecen 3-as kerületében indult Kósa Lajos, a város polgármestere, aki a szavazatok több mint 62 százalékát szerezte meg. A politikus 1990 óta parlamenti képviselõ, vagyis 6. ciklusát kezdheti meg országgyûlési képviselõként.

23:27 Sólyom: Soha nem kapott ilyen egyértelmû támogatást gyõztes párt - VIDEÓ!

A vasárnap este született választási eredmények alapvetõ változást jelentenek a magyar politikában. Gyõztes pártnak soha nem volt ilyen egyértelmû és széles támogatása - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök az eredmények ismertetése után az Országos Választási Központban. Az államfõ szerint az elsöprõ gyõzelem óriási felelõsséget ruház a pártra, sõt az egész újonnan felálló Parlamentre. Ha újjá akarják építeni Magyarországot, a pártoknak ugyanolyan elszántsággal és erõbedobással kell részt venniük a munkában, mint a választási küzdelemben. Az új Országgyûlésnek sok munkája lesz - tette hozzá a köztársasági elnök. Bõvebben >>>

23:25 Orbán: Életem legnagyobb feladata elõtt állok - VIDEÓ!

Életem legnagyobb feladata elõtt állok - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap este, a választások eredményének ismeretében. A politikus a feladatot megoldhatónak nevezte, ugyanakkor azt mondta, ehhez minden magyar emberre szüksége van. Orbán Viktor egyébként történelmi jelentõségû eredményrõl beszélt. Rövid beszédét követõen a Fidesz elnöke levonult a Vörösmarty térre, a Fidesz választási gyõzelmét ünneplõ tömegbe. Bõvebben >>>

23:23 Budapest: 11 fideszes jelölt az elsõ körben mandátumhoz juthat

Budapesten 32 egyéni választókerületbõl 30 helyen a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen az adatok 99,26 százalékos feldolgozottsága alapján. Közülük 11 jelölt a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg. Két körzet van, ahol az MSZP jelöltje vezet. A fõvárosban Nagy Gábor Tamás, Balsai István, Rogán Antal, Kocsis Máté, Bácskai János, Rétvári Bence, Kupper András, Pokorni Zoltán, Kovács Péter, Riz Levente és Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltjei a szavazatok több mint 50 százalékát kapták meg, így õk várhatóan már az elsõ fordulóan mandátumhoz jutnak. Budapest XIII. kerületében, a 19. és a 20. egyéni választókerületben az MSZP jelöltjei, Szanyi Tibor és Tóth József vezetnek.

23:23 Komárom-Esztergom megye: Öt fideszes gyõzelem

Komárom-Esztergom megye mind az öt választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett. Közülük hárman várhatóan már az elsõ fordulóban mandátumhoz jutnak: Tatán Michl József, Kisbéren Czunyiné Dr. Bertalan Judit és Komáromban Völner Pál. Esztergomban Meggyes Tamás polgármester - az adatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett - megnyerte az elsõ fordulót 47,12 százalékkal, ezzel azonban nem szerzett egyelõre mandátumot, így második fordulóra kényszerül.

23:17 Jász-Nagykun-Szolnok megye: Mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje nyert

Jász-Nagykun-Szolnok megye 8 választókörzetében mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az elsõ fordulót az adatok 99,26%-os feldolgozottsága alapján. Jászapátiban és Karcagon várhatóan eldõlt az egyéni mandátum sorsa: Pócs János és Varga Mihály szerezte meg a voksok több mint 50 százalékát.

23:16 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 10-bõl 7 elsõ körös gyõzelem

Szabolcs-Szatmár-Bereg mind a 10 választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei állnak az élen. Hét helyen már elsõ körben mandátumot szerezhetnek a párt politikusai. Három helyen, Nyíregyháza két kerületében és Tiszavasváriban nem döntött az elsõ forduló. Nyíregyháza 1-es kerületében indult Seres Mária, a Civil Mozgalom listavezetõje. A politikus csaknem 10 százalékot szerzett, de csak a negyedik helyet szerezte meg. A megyében, Tiszavasváriban indult Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is. Az MSZP-s politikus 18,17 százalékot kapott és harmadik lett kerületében, mert a jobbikos Császár József is megelõzte.

23:15 Vas megye: Öt mandátummal számolhat a Fidesz

Vas megye mind az öt választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett. Mindannyian várhatóan mandátumot is szereznek már az elsõ fordulóban. Ez Puskás Tivadar, Hende Csaba, Básthy Tamás, Kovács Ferenc és V. Németh Zsolt gyõzelmét jelenti. A második helyen Sárvár kivételével a szocialista jelölt végzett. Sárváron azonban a jobbikos Bana Tibor 2 százalékkal megelõzte az MSZP színeiben induló Oroszvári Pétert.

23:13 Gyõr-Moson-Sopron megye - A hét mandátum sorsa várhatóan eldõlt

Gyõr-Moson-Sopron megye mind a hét választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje szerezhet mandátumot már az elsõ fordulóban. Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron és Sopronban, illetve Gyõr egyes számú választókerületében már 100 százalékos a feldolgozottság. Ez azt jelenti, hogy Kara Ákos, Nagy István, Gyopáros Alpár, Ivanics Ferenc és Firtl Mátyás Sándor kaphat parlamenti széket. Gyõr kettes számú választókerületében Molnár Csaba kancelláriaminiszter - az adatok 93,22 százalékos feldolgozottság szerint - 25,29 százalékot szerzett, szemben a Fidesz-KDNP jelöltje, Szakács Imre 57,62 százalékos eredményével. A második helyen szinte mindenhol az MSZP jelöltje végzett, Kapuvár kivételével, ahol a Jobbikos jelölt alig egy százalékkal megelõzte a szocialista képviselõt.

23:12 Veszprém megye: Mindenhol a Fidesz vezet

Veszprém megye mind a hét választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett az 1-es és 2-es válaszókerületben, vagyis Ajkán és Balatonfüreden Ékes József és Bóka István várhatóan mandátumot szereznek már az elsõ fordulóban. Pápán, Tapolcán, Várpalotán és a két veszprémi választókerületben is a fideszes jelöltek vezetnek. A 7-esben indult Navracsics Tibor, aki a jelenlegi adatok szerint több mint kétszer annyi szavazatott kapott, mint szocialista ellenfele, Pál Béla.

23:08 Schiffer András: Igen, lehet! - VIDEÓ!

Történelmet írt a Lehet Más a Politika - jelentette ki a kampánycsend utáni elsõ nyilvános megszólalásában Schiffer András, az LMP listavezetõje. A jelenlegi adatok alapján nem csak bekerül a párt a parlamentbe, de felül is múlta a közvélemény-kutatások elõzetes várakozásait - mondta Schiffer András. A párt valamivel több mint 99 százalékos feldolgozottság mellett 7,43 százalékon áll, vagyis a következõ Országgyûlés része lesz. Bõvebben >>>

23:04 Borsod-Abaúj-Zemplén: 13-ból 3 elsõ körös gyõzelem

Borsod-Abaúj-Zemplén megye mind a 13 választókerületében a Fidesz-KDNP jelöltjei végeztek az elsõ helyen az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága alapján. Közülük Ódor Ferenc Encsen, Hörcsik Richárd Sátoraljaújhelyen, valamint Tállai András Mezõkövesden várhatóan már az elsõ fordulóban mandátumhoz juthat.

23:03 Lemondott Dávid Ibolya - VIDEÓ!

Elismerte az MDF választási vereségét és bejelentette, hogy lemond pártelnöki posztjáról Dávid Ibolya néhány perce a párt fõvárosi székházában. Bõvebben >>>

23:02 Egyéniben szinte mindenhol a Fidesz nyerhet

Szinte valamennyi egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP szerezte meg a többséget az adatok 99,26 százalékos feldolgozottsága alapján. Egyedül Budapest XIII. kerületében nyert a szocialista Tóth József, és várhatóan Szanyi Tibor, de közte és Szalay Péter Fidesz-KDNP-s jelölt között szoros a verseny: Szanyi összesen 41 szavazattal vezet. Sem a Jobbik, sem pedig az LMP nem nyert egyelõre egyetlen egyéni választókerületben sem. Az eddigi adatok szerint kevesebb mint 60 olyan egyéni választókerület van, ahol az elsõ fordulóban nem dõlt el a mandátum sorsa.

23:01 Pest megye - csak két körzetben várható második forduló

Pest megye 16 választókörzetben a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az elsõ fordulót, és két kivétellel várhatóan valamennyi jelölt mandátumot is szerez. Valószínûleg csak Vácon és Szigetszentmiklóson kell második fordulót tartani.Szobon Harrach Péter, Dunakeszin Dióssi Csaba, Gödöllõn Vécsey László, Aszódon Tóth Gábor, Nagykátán Czerván György, Monoron Pogácsás Tibor, Érden Dr. Aradszki András, Budaörsön Csenger-Zalán Zsolt, Pilisvörösváron Gulyás Dénes, Szentendrén Hadházy Sándor, Ráckevén Pánczél Károly, Dabason Dr. Szûcs Lajos, Cegléden Földi László, Nagykõrösön Dr. Czira Szabolcs, Vácon Bábiné Szottfried Gabriella és Szigetszentmiklóson Hoffman Pál nyerte az elsõ fordulót az adatok 99, 26 százalékának feldolgozása alapján.

22:49 Két elsõ fordulós gyõzelem Heves megyében

Heves megye mind a hat választókörzetében a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Az adatok csaknem 100 százalékos feldolgozottsága mellett az 1-es és 2-es válaszókerületben vagyis Egerben és Pétervásárán Habis László és Horváth László várhatóan mandátumot szereznek már az elsõ fordulóban. Gyöngyösön (3-as), Hatvanban(4-es), Hevesen (5-ös) és Füzesabonyban (6-os) is a fideszes jelöltek vezetnek. Gyöngyösön indult Vona Gábor a Jobbik elnöke. A politikus 26 százalékot kapott és a harmadik helyen végzett a kerületében.

22:48 Lendvai: Ahol alapos okot látnak, megóvják az eredményeket - VIDEÓ!

Nem lehet kizárni annak gyanúját, hogy visszaéltek a választási törvény nyújtotta lehetõségekkel - mondta vasárnap éjszaka az MSZP elnöke, utalva az átjelentkezett szavazókra. Lendvai Ildikó hozzátette: ahol alapos okot látnak, ott megóvják az eredményeket. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy elvesztették a kormányzás lehetõségét, ám a két forduló között azon lesznek, hogy minél erõsebb demokratikus ellenerõt biztosítsanak a parlamentben. Bõvebben >>>

22:40 A Fidesz fel van háborodva

A Fidesz felháborítónak tartja azt, ami a lakóhelyüktõl távol szavazókkal és az országgyálési választások elsõ fordulójával történt - jelentette ki a párt helyettes szóvivõje vasárnap este. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: mindenképpen meg kell vizsgálni a felelõsségi viszonyokat az ügyben. A fideszes politikus szerint elfogadhatatlan, hogy embereknek több órát kell várniuk azért, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal és szavazhassanak. Cser-Palkovics András megköszönte az embereknek, hogy a nehézségek ellenére is kitartottak és leadták szavazatukat.

22:36 Törvénysértõ a kampánycsend meghosszabbítása?

Az Országos Választási Bizottságnak nincs hatásköre meghosszabbítani a kampánycsendet és ezzel a választásokat, mivel a választás idejét a köztársasági elnök voksolást kiíró határozata szabályozza - mondta a Független Hírügynökségnek Gulyás Gergely alkotmányjogász, Vas megyei fideszes képviselõjelölt. Gulyás Gergely elmondta: a választásról szóló 1997. évi 100. törvény szerint az országgyûlési választások végét a köztársasági elnök választás kiírásáról szóló határozata szabályozza, ebben pedig szerepel, hogy a voksolás elsõ fordulója 2010. április 11-én reggel 6 órától este 19 óráig tart. Az alkotmányjogász szerint az OVB-nek nincs hatásköre ezt felülbírálni, ezért a bizottság döntése a kampánycsend meghosszabbításáról jogszabályba ütközik.

22:30 MDF: Nem szokatlan, hogy csak 3-4 százalékos támogatottságot jósolnak

Nem szokatlan jelenség az MDF-nél, hogy 3-4 százalékosra, azaz a parlamenti küszöb alattira mérik a támogatottságát a választási eredmények megjelenése elõtt a közvélemény-kutatók. A nyolc valamint a négy évvel ezelõtti országgyûlési választásokon, illetve a tavalyi európai parlamenti választásokon is hasonló adatok szerepeltek az elemzésekben ekkor - ezt mondta vasárnap este az MDF kampányfõnöke azzal kapcsolatban, hogy két közvélemény-kutatás végeredménye szerint a szavazatok 3 illetve 4 százalékára számíthat a párt a 2010-es parlamenti választások elsõ fordulójában. Somogyi Zoltán megjegyezte azt is, hogy a Fidesz erõs támogatottsága a mostani helyzetben minden más politikai erõtõl elveszi a figyelmet.

22:29 Kósa: A Fidesz lemondatná az OVB vezetõjét

A szocialista kormány nem tudta rendesen lebonyolítani a választást, az Országos Választási Bizottság pedig újra megsértette a választási törvényeket. Ezért a választások után a Fidesz arra kéri majd a választási bizottság vezetõjét, hogy mondjon le - mondta Kósa Lajos debreceni polgármester vasárnap, a helyi szavazás lezárását követõ sajtótájékoztatóján. Debrecenben 20 óra 25 perckor lezárult a szavazás, a választás rendjét megzavaró esemény nem történt. A máshonnan átjelentkezõk voksolásával kapcsolatban itt is voltak fennakadások, de a helyi választási iroda vezetõje új tagokkal egészítette ki a bizottságot, hogy gyorsabban menjen a szavazás.

22:29 Az MSZP a szervezett jobboldali tömegekre gyanakszik

Az MSZP szerint valószínûleg a nagyszámú átjelentkezés miatt van az, hogy egyes szavazókörök nem bírták kapacitással. Budai Bernadett, a párt szóvivõje vasárnapi közleményében azt írta: okkal tartottak attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt. Hozzátette: remélik, hogy ez nem igaz, és bíznak a demokratikus versenyben, de „a tumultuózus jelenetek és a választások befejezésének bizonytalansága újra ráirányította a figyelmet erre a félelemre”. A szóvivõ úgy fogalmaz: remélik, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakoztatnak egy egész országot.

22:28 Az MSZP végül megelõzheti a Jobbikot

Négypárti Országgyûlést jósol több közvélemény-kutató is. A felmérések szerint a Fidesz-KDNP gyõzelmével zárul a választás, a pártszövetség 54-57 százalékot szerezhet. Második erõként a kutatások az MSZP-t nevezik meg 17-20 százalékkal, a Jobbik pedig 12 vagy akár 17 százalékot is kaphat. Az LMP a felmérések szerint bejut a parlamentbe, az MDF viszont nem. Bõvebben >>>

22:27 A Civil Mozgalom az 1 százalékkal is elégedett lenne

Elõbb-utóbb tudomásul kell venni, hogy nem 5 párt van, hanem 6 - reagált vasárnap Seres Mária arra, hogy a közvélemény-kutatók elõzetes prognózisukban meg sem említették pártját, a Civil Mozgalmat. A legújabb 6 hónapja bejegyzett kis párt elnöke elmondta: Nem lesznek szomorúak, ha csak 1 százalékot kapnak, õk már arra is büszkék, hogy országos listát állítottak. A CM vezetõje bízik abban, mire a csodavárás után az emberek rájönnek, hogy ez nem következik be, elég erõs lesz a párt alternatívát mutatni. Seres Mária elmondta: " Minket elhallgattak ebben a kampányban, se a jobboldali, se a baloldali média nem foglalkozott velünk". Nem hiszi, hogy ebben koncepció lenne, nincs üldözési mániája. Hiszi viszont, hogy egyszer az emberek is rájönnek nemcsak az párt számít, amelyiknek óriásplakátja van.

22:26 LMP: Megtörtént a csoda

Megtörtént a csoda, az LMP parlamenti párt - kommentálta a Lehet Más a Politika (LMP) kampányfõnöke, Karácsony Gergely a választás elsõ fordulójában elért eredményt a Független Hírügynökségnek. "Mindenki azt mondta, hogy ilyen kevés ismert arccal és kevés pénzzel nem lehet sikeres kampányt csinálni. Visszanézve azonban a korábbi felméréseket, látható, hogy a kampány idõszakában csak az LMP támogatottsága nõtt" - mondta a Független Hírügynökségnek Karácsony Gergely.

22:25 Akik bejutottak a parlamentbe

Vannak olyan képviselõjelöltek, akik a jelenlegi feldolgozottság alapján valószínüleg már az elsõ fordulóban megszerzik a mandátumhoz szükséghes 50 százalékot. Részletek >>>

22:25 Az OVB beindítja a tájékoztatási rendszert

Az Országos Választási Bizottság vasárnap este nem sokkal negyed 11 után úgy döntött, hogy beindítja a tájékoztatási rendszert a voksok állásáról, annak ellenére, hogy több szavazókörben még nem zárult le a szavazás. A delegáltak errõl 6:5 arányban döntöttek. Az elsõ eredményeket hamarosan közlik, információink szerint a szavazatok feldolgozottsága 70 százalék körüli.

Az este korábbi eseményeit itt találja >>>

Ez történt napközben >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!