2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Ciános paprika Marokkóból!Forrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-12 20:15:09
A megengedettnél 45-ször nagyobb ciántartalmú rovarölõszert találtak Marokkóból származó tv-paprikákon. A paprikákat még március közepén hozták be Magyarországra.

Mire kiderült, hogy mérgezõ a szállítmány, már az összeset megvették. Ha valaki több kilót evett belõle, hormonproblémái lehetnek. A növényvédelmi ellenõrök most az összes marokkóból származó paprikát vizsgálni kezdik, mert elképzelhetõ, hogy azokkal is gond van.

Csak egy fotó maradt a Marokkóból származó paprika csomagolásáról, a polcokról már mindet megvásárolták. Hagyományos, sárga színû tv-paprika volt benne, egy Pest megyei vállalkozás termeltette Marokkóban, õk hozták be egy hónapja és több hipermarketláncnak, és Békés megyei üzletnek adták el. A paprikát Egerben egy szúrópróba vizsgálatkor ellenõrizték.

„Kiderült, hogy van benne egy olyan növényvédõszer, ami ugyan engedélyezett, de a megengedett dózistól jóval nagyobb mértékben tartalmazza” – mondta Mike Zsolt, a Békés Megyei Mezõgazdasági Hivatal növényvédelmi igazgatója.

Méghozzá a megengedett érték negyvenötszörösét. A polcokról már nem tudták levetetni, mert az összes paprikát megvásárolták, mire az ellenõrök visszamentek az üzletbe.

„Ha valaki nagy mennyiséget fogyaszt ebbõl a paprikából, mondjuk másfél kilót, akkor lehet, hogy bizonyos tünetek jelentkeznek nála a késõbbiek során, mert ez a hatóanyag nem okoz közvetlen tüneteket hanem a hormonháztartásra van hatással” – mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal növényvédelmi igazgatója.

Azt még vizsgálják, hogy kinek a hibája volt, hogy a mérgezõ paprika Magyarországra került.

A szakemberek szerint a többi Marokkóból származó paprikával is gond lehet, ezért most elkezdik azokat is vizsgálni. Azt ajánlják, amíg nem végezték el az ellenõrzéseket, ne vásároljunk Marokkóból származó paprikát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!