2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Ha 13 helyen veszít a Fidesz, ugrik a kétharmadForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-04-13 14:39:03
Ha viszont legfeljebb csak 9 egyéniben veszít, biztosan minõsített többséget szerez - áll a Political Capital elemzésében.

Az Intézet szerint a választások elsõ fordulójának egyértelmû gyõztese a Fidesz, valamint az LMP. Nyert, de nem lehet teljesen elégedett a Jobbik, vesztett, de van mivel vigasztalódnia az MSZP-nek, az abszolút vesztes pedig az MDF - írják.

A Fidesz történetében elõször nyert listán választást; 432 ezerrel többen szavaztak rá, mint négy évvel ezelõtt. A Jobbik elõretörése ennél is szembetûnõbb: a MIÉP-Jobbik összefogás 2006-ban szerzett 119 ezer szavazatához képest most vasárnap több mint 855 ezer voksot zsebeltek be. Az MSZP eközben majdnem 1 millió 350 ezer szavazót veszített 2006 óta, és a lélektani egymillió alá süllyedt. Az LMP több mint 7 százalékos eredményét vitathatatlan politikai sikernek tartják. A párt Budapesten a harmadik legnagyobb párttá vált, csaknem 13 százalékos eredménnyel - írja az elemzõ intézet.

A Fidesz szinte minden célját elérte az elsõ fordulóban: 119 egyéni választókerületi mandátumot már az elsõ fordulóban biztosított, és szinte mindenhol döntõ fölénybe került a Jobbikkal szemben. A 87 területi mandátummal együtt 206 képviselõi helye már most biztosítja a kényelmes abszolút többséget. 57 kerületben lesz második forduló, 1 kivétellel mindenhol a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. A kétharmados többség megszerzéséhez azonban nem elég az egyéni mandátumokkal számolni, hisz azok kimenetele az országos listás mandátumok sorsát is meghatározza - áll az elemzésben.

A Political Capital szerint a Fidesz legnagyobb feladata most az, hogy a második fordulóban is elvigye szavazóit a nyitva maradt 57 egyéni választókerületben. A már megszerzett gyõzelem tudatában kérdéses, hogy mekkora aktivitást mutatnak majd a választók, a Fidesz ezért biztos, hogy intenzív helyi kampányt fog folytatni - írják az emelzõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!