2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Iskolai kiállítás a haláltábor fényképeibõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-14 13:09:25
Az egész világon egyedülálló auschwitzi fotósorozatból nyílt kiállítás Zalaegerszegen. Az úgynevezett Auschwitz Album képei egy kárpátaljai zsidó csoportot mutatnak be a haláltáborba való megérkezésüktõl egészen addig, ...

amíg a gázkamrába kísérik õket. A kiállítást több város iskoláiba is elviszik.

Diákok mutatták be a tárlatot diákoknak Zalaegerszegen. Az országjáró kiállítás minden helyszínén felkészítenek néhány gimnazistát, akik saját iskolatársaikat vezetik végig a képek között.

„Tanulságos és teljesen átlagos dolgokról beszélünk a képeknél, szóval nem történelmi hátterekkel, hanem hogy milyenek az emberek arckifejezései, hogy mit látunk a képen és ilyesmikrõl” – mondta Gotthárd Gréta.

Két fiú látható az egyik fotón bocskai kabátban és sapkában, mellükön sárga csillaggal amint éppen megérkeznek Auschwitzba. A képeket 1944. május 26-án két SS tiszt készítette egy kárpátaljai magyar csoportról. Végig dokumentálták, amikor leszállnak a vonatról, ahogy elkülönítik a férfiakat a nõktõl, vagy amint félreállítják azokat, akiket utána a gázkamrába küldenek. Ez a világon az egyetlen ilyen fotósorozat.

Az egyik képen az akkor 18 éves Jákob Lili látható, az a túlélõ, aki amikor hét hónappal késõbb felszabadult, a táborban véletlenül rábukkant a fotóalbumra és a képeken felfedezte saját magát, rokonait és ismerõseit.

„Az õ történetük szimbolikusan az egész magyarországi zsidóság történetét példázhatja, hiszen legtöbbjük, kivételektõl eltekintve nyilván, Auschwitz - Birkenauban lelte halálát” – mondta Petõ Szilvia tanár a Holocaust Emlékmúzeumtól.

Az Auschwitz Album a kiállításon láthatónál több, összesen kétszáz képbõl áll. Vannak köztük olyanok, amelyeken az utolsó fázist is megörökítették, azt, amikor ezek az emberek belépnek a gázkamrába. A túlságosan sokkoló fotókat azonban iskolákban nem állítják ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!