2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A cigánykérdés nemzeti ügyForrás: Haon, Index
Utolsó módosítás: 2010-04-15 16:53:09
A Fidesz stratégiai jelentõséget tulajdonít az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek.

Fidesz stratégiai jelentõséget tulajdonít az ország legsúlyosabb társadalmi krízisének, a romaügynek, ezért a kiszivárgó hírek szerint a kormányváltást követõen minden korábbinál magasabb kormányzati szintre delegálják az azzal összefüggõ feladatokat. A terület felelõse Balog Zoltán lesz. A református lelkész és mentálhigiénés szakember 2006 óta az Országgyûlés emberi jogi bizottságának elnöke.
Nem aktuális?

A bõ egyórás interjú rövidített, megszerkesztett szövegét Balog Zoltán kérésének megfelelõen visszaküldtük jóváhagyásra. Az egymondatos válaszlevélben pár nappal késõbb a Fidesz sajtófõnöke, Havasi Bertalan és Balog azt kérték, tekintsünk el az anyag közlésétõl, mert „megjelentetése pillanatnyilag nem aktuális”. A sajtótörvény vonatkozó elõírása (1986/II. tv, 11.§(1) d) szerint a nyilatkozó azon az alapon tagadhatja meg hozzájárulását a cikk megjelenéséhez, ha közlését az újságíró megváltoztatta. Mivel a – párt szakpolitikusa által is nemzeti ügynek minõsített – téma aktualitása egyértelmû, kérésüket nem tudjuk teljesíteni.

Azt csiripelik a verebek, hogy ön lesz a Fidesz-kormány cigánypolitika felelõse. Mi lesz a beosztása, és milyen feladatai, hatáskörei lesznek?

Jelenleg csak annyit tudok mondani, hogy ezzel a területtel szeretnék foglalkozni, és valóban van egy megbízásom az elnök úrtól, hogy próbáljam egy új cigánypolitika alapjait megfogalmazni.

Az elmúlt négy vagy nyolc év kormányzati cigánypolitikájához képest merre kellene elmozdulni, és miért?

A legfontosabb, hogy egyáltalán legyen cigánypolitika. Egészen a legutóbbi idõkig ez egy kérdés volt a sok közül, és nem kapta meg azt a stratégiai funkciót, amit szerintem meg kell kapnia. Ez olyan nemzeti ügye Magyarországnak, ami nélkül nincs esélyünk arra, hogy akár a gazdaságot rendbe tegyük, akár munkahelyeket teremtsünk, akár a szociális biztonságot újra helyreállítsuk, akár a egészségügyet átalakítsuk, nem is beszélve a rendrõl. Minden problémának az alján, a tetején, a közepén ott csüng ennek a hat–nyolcszázezer embernek az ügye. Valójában semmilyen politikához nem tudunk úgy hozzányúlni, hogy egyúttal ne oldjuk meg ezt az ügyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!