2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tovább tart a magyar légtérzárForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-18 08:26:45
Vasárnap délig egyetlen utasszállító gép sem szállhat fel a levegõben lévõ vulkáni hamu miatt. Az utasok jegyét átírják más idõpontra, vagy visszatérítik a jegy árát.

Ezt tudják tenni a légitársaságok. Vannak viszont, akik nem tudnak várni. Órás sorok vannak a MÁV nemzetközi jegypénztárainál.

Mese repülés helyet. A legkisebbek megúszták a sorban állást. Minden utas azt próbálta megtudni az információnál, hogy mikor utazhat el.

Ez a francia diákcsoport feladta. Az egyik fiú azt mesélte, hogy hajnali négy óta vártak a repülõtéren, a padlón aludtak, de megunták a várakozást. Buszt rendeltek.

A buszos vállalkozók szerint most sok ilyen eset van. Õk kifejezetten örülnek a vulkánkitörésnek.

„Szólt a szálloda, nem indulnak a gépek, irány Párizs. Szóltunk a buszvezetõknek, örültek, mert amúgy nincsen munka” – mondta Pataki Tamás.

A francia csoport jól döntött. Vasárnap délig ugyanis csak a mentõhelikopterek szállhatnak fel. De az utasszállitó gépek menetrendje a légtérzár feloldása után is kiszámíthatatlan lesz.

„Legalább 24, de adott esetben akár 48 óra is kell ahhoz, - csak Magyarországon - hogy helyre álljon a közlekedés, de ilyen helyzet még nem volt Európában. Tehát erre még matematikai modell sincs” – mondta el Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivõje.

A Malév szóvivõje szerint vasárnap este elõtt Malév-gép valószínûleg nem száll fel Ferihegyrõl.

„Amennyiben vasárnap délben feloldják a légtérzárat, akkor még hosszú órák szükségesek ahhoz, hogy felkészítsük a gépeket, illetve, hogy tájékoztassuk az utasokat. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb az esti járatok indulhatnak el” – mondta el Hegedûs Ádám, a Malév szóvivõje.

A gépek hajtómûveit egyébként fóliával takarták le, hogy megóvják a hamutól. És még ablakot is pucoltak. Más munka szombaton nem nagyon volt Ferihegyen.

Karbantartás és takarítás: ezt tudják most csak csinálni a légitársaságok és a repülõtér munkatársai. És persze reménykednek is. Egy nap kiesés ugyanis több tízmillió forintos kárt okoz a cégeknek.

A MÁV viszont jól jár. A nemzetközi pénztárak tele voltak. A Nyugati és a Keleti pályaudvarnál több órát kellett sorba állni.

Az utasok persze nem örültek, de azt mondták, hogy már megszokták a sorban állást. A MÁV egyébként meghosszabbította a pénztárak nyitva tartását, és ha egy vonat megtelik, azt ígérik, pluszkocsikat is csatolnak hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!