2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Visszatérhetnek a megyei közigazgatási hivatalokForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-11-05 16:30:36
December 31-ig kétharmados törvényben kellene szabályozni a közigazgatási hivatalok mûködését, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábban hatályos kormányrendeletet. A Népszabadságnak nyilatkozó önkormányzati miniszter szerint konszenzust kell kialakítani, így nem kizárt, hogy a regionális szervezetrõl visszatérnek a megyei szintû mûködéshez.

Visszaállíthatják a megyei és a fõvárosi közigazgatási hivatalokat, miután az Alkotmánybíróság (Ab) hétfõn megsemmisítette a közigazgatási hivatalok régiós átszervezésérõl szóló kormányrendeletet - írja szerdai számában a Népszabadság. Gyenesei István önkormányzati miniszter a lapnak azt mondta, mindenképpen konszenzusos javaslatot akarok a parlament elé terjeszteni, így nem tartja kizártnak, hogy a közigazgatási hivatalok ismét megyei szervezetben mûködjenek.

Az Ab szerint a kormány az alkotmánnyal ellentétesen járt el, amikor törvényi felhatalmazás nélkül, kormányhatározatban döntött a közigazgatási hivatalok regionális szervezetekké alakításáról. A rendeletet a testület december 31-i hatállyal semmisítette meg, a parlamentnek tehát év végéig kellene megalkotnia a hivatalok jogállását rendezõ törvényt, amelynek elfogadása kétharmados többséget igényel.

Ha a következõ két hónapban nem sikerül konszenzusos megoldást találni, a közigazgatási hivatalok mûködését ismét rendeleti úton kellene szabályozni, de ez ismét alkotmányellenes lenne. 2006-ban a kormány már megpróbálkozott azzal, hogy az önkormányzati törvény módosításával regionális alapon szervezze át a közigazgatást, de nem kapta meg azellenzék támogatását.

Kézenfekvõ megoldás, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, tehát a megyei, fõvárosi hivatalokat, amit a Fidesz támogat - mondta Répássy Róbert, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes alelnöke. Répássy elképzelhetõnek tartaná azt is, hogy az önkormányzati törvény módosításával a mindenkori kormányt hatalmazzák fel, hogy maga szabályozza a hivatalok belsõ mûködési rendjét.

A Fidesz egyébként másként képzelné el a közigazgatási hivatalok jövõjét - mondta a lapnak Répássy. Elképzeléseik szerint ezeket az intézményeket olyan kormányhivatalokká alakítanák át, amelyekben összevonnák a jelenleg önállóan mûködõ többtucatnyi területi alapon kormányhivatalt, mint például a közlekedési hatóságot, a környezetvédelmi felügyelõségeket, a tisztiorvosi szolgálatokat vagy a mezõgazdasági hivatalokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!