2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Az új kormány lehetséges névsoraForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 08:43:31
Szinte végleges az új kormány névsora, az RTL Híradó birtokába jutott egy lehetséges lista. Információink szerint a leendõ vezetõk között van múzeum igazgató, vállalkozó, professzor és több olyan politikus is, ...

aki az elsõ Orbán-kormányban már miniszteri vagy államtitkári poziciót töltött be. Úgy tudjuk, a második forduló után új elnöke lehet a Fidesznek, Orbán Viktor ugyanis lemond. A pártelnöki posztra Pokorni Zoltán és Kövér László esélyes.

Az új kormány miniszterelnöke minden bizonnyal Orbán Viktor lesz, akit a tervek szerint miniszterelnök-helyettesként hárman helyettesítenek majd, Varga Mihály a Fidesz alelnöke, Semjén Zsolt, a KDNP jelenlegi frakcióvezetõje, és Navracsics Tibor, aki a Fidesz frakciót vezette idáig. Az Országgyûlés elnökének pedig valószínûleg Schmitt Pált, a párt Európai Parlamenti képviselõjét kéri fel a Fidesz elnöke.

2002-ben Matolcsy György az akkori Orbán-kormányban gazdasági miniszter volt. Úgy tudjuk, hogy a mostani kabinetben is ezt a tárcát vezeti majd. Értesüléseink szerint az úgynevezett Vagyongazdálkodási Minisztérium élén Fellegi Tamás üzletember áll majd. Az Igazságügyi Minisztériumot Navracsics Tibor, a Belügyminisztériumot pedig Pintér Sándor vezetheti.

Pintér Sándor is volt már miniszter. 1998 és 2002 között is õ vezette a belügyminisztériumot, jelenleg vállalkozó.

A külügyminisztériumot Martonyi János vezetheti, ezt Orbán Viktor maga jelentette be még az elsõ forduló elõtt. Honvédelmi tárcát információink szerint Hende Csaba irányítja majd, aki korábban az Orbán-kormányban az igazságügyi minisztérium politikai államtitkára volt.

A földmûvelésügyi tárca élére várhatóan Fazekas Sándor, Karcagi polgármester kerül.

Létrehoznak majd egy úgynevezett humán csúcstárcát. Ezt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora, Réthelyi Miklós vezetheti. A csúcstárcához három terület tartozik majd. Az oktatás, az egészségügy, és a kultúra. Az oktatást a KDNP parlamenti képviselõje, Hoffmann Rózsa, az egészségügyet pedig Szócska Miklós felügyeli, aki a SOTE Egészségügyi Menedzserképzõ Központjának igazgatója, a kultúra pedig a Szépmûvészeti Múzeum jelenlegi igazgatója, Baán László felügyelete alatt áll majd.

A Fidesz frakcivezetõje Lázár János, Hódmezõvásárhely polgármestere lehet. Mindezt azonban egyelõre nem erõsíti meg a Fidesz vezetése. Orbán Viktor az elsõ forduló után azt mondta, korai még kormányról beszélni.

„Nem zárult le a választás, és a választás lezárulta elõtt kormányról beszélni szerintem illetlenség, mondhatnám neveletlenség. Politikai rosszízlésre vall. Tiszteletlenség” – mondta Orbán Viktor, miniszterelnök-jelölt.

Váltás lehet a párt vezetésében is. Úgy tudjuk, Orbán Viktor lemond a pártelnökségrõl. Feladatát pedig vagy Pokorni Zoltán vagy Kövér László veszi majd át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!