2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Eltûnt a hamu a magyar légtérbõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 12:45:55
A londoni mérõközpont adatai szerint nincs vulkáni hamu Magyarország légterében, és a következõ 18 órában nem is lesz - tudatta csütörtökön az Országos Meteorológiai Intézet.

Az izlandi vulkán hamufelhõje már csak a 3000-3600 méter magasságban lévõ légrétegbe száll fel, és gyorsan kiürül a levegõbõl. A következõ napokban ciklon várható Izland térségében, az ebbõl származó jelentõs csapadék valószínûleg még ott kimosódik a levegõbõl. A HungaroControl azt jelentette reggel, hogy a hamu koncentrációja várhatóan továbbra sem éri el a magas kockázatú minõsítést, vagyis nem valószínû repülési korlátozás, ezért a magyar légtér forgalma napokon belül helyreállhat. Szerdán már az átlagos forgalom 90 százaléka bonyolódott.

A vulkáni hamu koncentrációját és terjedését mérõ londoni intézet csütörtök reggeli elõrejelzése szerint az izlandi vulkán ugyan folyamatosan mûködik, de a hamufelhõ 3600 méter fölé nem jut - mondta a szokásos reggeli tájékoztatón Fövényi Attila, az OMSZ munkatársa. Eszerint a repülés számára tiltott és potenciálisan veszélyes területek (nagy koncentrációjú hamu) csak Európa északi részén találhatók.

Magyarországra szombat reggelig nem várható hamu érkezése - tette hozzá Fövényi Attila. Ennek oka az, hogy a vulkántól indított légrészecske terjedési útvonalaknak már egyike sem érinti Magyarország területét. A következõ napokban ráadásul a mediterrán térségbõl érkezik hozzánk a légáramlat.

A légi forgalom szerdán lényegében helyreállt, a szokásos átlag 90 százaléka volt: 1035 átrepülést, 260 le- és felszállást irányított a HungaroControl. A magyar légtér mûködése napokon belül helyreállhat - mondta Fehér Imre szóvivõ.

A mérések azt is kimutatták egyébként, hogy szerdán a szél teljesen kitisztította az alsó légréteget. Ennek eredményeképpen a szállópor-szennyezettség 20 százalékkal csökkent, s ebben vulkáni eredetû hamu nem volt - hangzott el.

A helyzet normalizálódását mutatja, hogy az OMSZ és a HC - szerdai bejelentésével szemben - már a pénteki reggeli tájékoztatót sem tartja meg. Hacsak a várakozásokkal ellentétben nem alakulnak a légköri események.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!