2024. május 14. Kedd, Bonifác.
 
Mérgezõ ételdobozokat foglaltak leForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-28 15:12:43
Több mint 7 millió eldobható mûanyag dobozt foglaltak le a kínai hatóságok szerdán az ország keleti részén. A dobozok olyan anyagból készültek, ...

amelyek meleg étellel érintkezve toxikus anyagokat bocsátanak ki. Ezek a májat, a vesét és a nemzõszerveket károsítják.

Kínában már 1999-ben betiltották a mûanyag habból készült csomagolásokat, ám ennek ellenére még most is sok helyen elõbukkannak és használják azokat. A mostani rajtaütés során egy gyártóra csaptak le. A jelentések szerint az elkobozott dobozok mellett annyi nyersanyagot találtak, amelybõl további 10 millió, mérgezõ dobozt tudtak volna elõállítani.

A mûanyag tálakat Kínában országszerte nagy mennyiségben használják az éttermekben és kifõzdékben. A mérgezõ termékekbõl az ország keleti részén bukkantak, de Sanghajban is találtak tiltott anyagokból készült ételhordókat. A gyártó Nancsang városában bukott le. A hatóságok a rajtaütés elõtt a helyi piacon tartottak próbavásárlásokat kifõzdékben, ahol mérgezõ anyagból készült dobozokban kapták az ételt. Az ellenõrök arról számoltak be, hogy az eldobható tálnak átható mûanyagszaga volt.

Kínában komoly gondot jelent az élelmiszerbiztonság. A múlt hónapban az étolajjal volt gond: kiderült, hogy újrahasznosított, hulladék olajat árusítottak, amely rákkeltõ anyagokat tartalmaz. 2008-ban pedig a melamin botránytól volt hangos a világsajtó: csecsemõtápszerekbe, tejtermékekbe került a mérgezõ anyagból. A gyártók a melaminnal azt a hatást akarták kelteni, hogy a termékeik fehérjében dúsak. A mérgezõ anyag miatt hat csecsemõ halt meg és további 300 ezer gyerek betegedett meg tõle.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!