2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Klein Dávid részletesen beszámolForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-04 09:45:28
Részletes beszámolót tett közzé társa halálának körülményeirõl Klein Dávid magyar hegymászó, aki Várkonyi Lászlóval a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódításának vágott neki áprilisban.

Várkonyi Lászlót Klein Dáviddal együtt április 26-án sodorta el egy lavina, a balesetet Várkonyi László nem élte túl.

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévõ csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza. Klein Dávid az expedíció eseményeit hírül adó www.expeditions.hu internetes oldalon tette közzé részletes beszámolóját, hétfõn.

A beszámoló szerint a baleset napjának reggelén Várkonyi Lászlóval az Északi-nyeregben álló sátrukban ébredtek, miután eltöltötték elsõ - meglehetõsen szeles - éjszakájukat a 7000 méteren lévõ úgynevezett 1-es Táborban. Beöltözés után elindultak, hogy újabb tábort építsenek ki 7800 méter magasan.

Nagyjából 200 métert haladtak felfelé egyenletes tempóban, erõs szélben, amikor Várkonyi László visszafordulást javasolt. Visszaereszkedtek és összecsomagoltak, hogy tovább menjenek lefelé, az úgynevezett elõretolt alaptáborba, ami a tengerszint feletti 6400 méteren volt. Úgy gondolták, hogy még aznap este odaérnek és ott két napot pihennek és úgy folytatják az utat.

Szeles, de tiszta idõben kezdtek leereszkedni, a rögzített köteleken rajtuk kívül sherpa mászók és kereskedelmi expedíciók ügyfelei is mozogtak. Dél körül egy kis dõlésszögû lejtõn haladtak át, Várkonyi László ekkor Klein Dávid szerint 15-20 méterrel volt mögötte. A lejtõ felett, amit kereszteztek, egy függõleges jégfal volt, balra pedig egy szintén függõleges jégletörés. Miközben a lejtõt keresztezték, Klein Dávid a feje felett robbanásszerû hangot hallott. Úgy ítélte, hogy a jégtömbök rá fognak zuhanni, ezért futni kezdett lefelé, majd elsodorta a jégár.

Eredménytelenül próbálta hasra fordulva megállítani a sodródását, végül a kötélen lógva, a levegõben állt meg. Közben körülötte, de fõleg felette még folyamatosan zuhant a jégtörmelék és a hó. Leoldotta a hátizsákját, ami egy 18 méterrel lejjebb lévõ részre zuhant. Klein Dávid közben a menekülési lehetõségeket mérte fel és arra gondolt, hogy miért nem jön Várkonyi László a segítségére. Végül a hegyek között élõ sherpák húzták fel kötélen. Hosszas magyarázkodás után értette meg, hogy Várkonyi László azért nincs ott, mert rázuhantak a jégtömbök és valószínûleg meghalt. Késõbb megkezdõdött a keresés, ami nem vezetett eredményre.

Klein Dávid jelenleg Katmanduban van, bár a beszámolót még a hegyen lévõ alaptáborból írta, ahol a kínai kormányt és a Kínai - Tibeti Hegymászó Szövetséget képviselõ összekötõ tiszt segítségével a hivatalos ügyeket intézték. Még akkor egy lapos kõtáblára rávéste barátja és mászó-társa, Várkonyi Lászlónak a nevét. A tábla a többi kõtábla közé került, amelyek "egy kopár, köves domb tetejérõl nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!" - zárul a magyar hegymászó beszámolója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!