2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Életbe lépett az amerikai vízummentességForrás: origo
Utolsó módosítás: 2008-11-19 07:18:56
Hétfõtõl él az amerikai vízummentesség, mától nem kell vízumot igényelniük azoknak a magyaroknak, akik az Egyesült Államokba utaznak. Ki kell tölteniük viszont egy kérdõívet, amiben vannak kifejezetten kényes kérdések is. A rendelkezés több tízezer ember utazását könnyíti meg.  

Hétfõtõl hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. A külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük.

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak mától kötelezõ használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezõknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-tõl utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldották fel a vízumkényszert.

A szerzõdésnek van több kényes pontja: az amerikaiak például kifejezetten buzdítják a magyar hatóságokat, hogy pontosabban meg nem határozott gyanús dolgokat jelentsenek, az USA gyakorlatilag bármeddig tárolhatja személyes adatainkat, az NBH is jelenthet rólunk az amerikai hatóságoknak és személyes adatainkra is kíváncsi az Egyesült Államok.

Eddig, a vízummentességet élvezõ országokkal ellentétben, a közép- és kelet-európai államok polgárainak több mint százdolláros díjat kellett fizetniük a vízumkérelemért, valamint meg kellett jelenniük az amerikai konzulátuson egy interjún.

A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint ugyanis egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly az odautazók száma meghaladta a  40 ezret, ami ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!