2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Életveszély a Mátyás-templomnál!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-27 09:58:49
Életveszélyes, mert bármikor beszakadhat a Mátyás-templom melletti barlang. Ez szerepel abban a statikusi véleményben, amit az egy hete felfedezett barlangról készítettek a szakemberek.
Az üregeken repedések vannak, és több helyen be is omlottak. A templom elõtti térrõl ezért elterelték a forgalmat, a mûemléki épületre azonban nem jelent veszélyt a rossz állapotú barlang.

Egy hete egy pallóval takarták el a kíváncsiskodók elõl a barlangot, nehogy valaki beleessen. A feltáráshoz szükséges pénzt ugyanis még nem kapták meg a kutatók, pedig sürgõsen meg kellene erõsíteni az üregeket.

„Veszélyben van az út. Szinte a teljes úttest alatt egy barlangi terem van, és elnyúlik majdnem a Mátyás-templom aljáig ez a barlangi terem” – mondta Adamkó Péter barlangkutató.

Ahol most autók és buszok járnak, ott 5-600 évvel ezelõtt még házak álltak, alattuk pedig pincéket alakítottak ki. Erre a pincerendszerre találtak rá egy hete gázvezeték szerelés közben. A barlangkutatók azt mondják, a barlang nagyon rossz állapotban van, és bármikor beomolhat a tér más részein is, az önkormányzat ezért elterelte a forgalmat.

- Arra a részre, ahova a barlang esik, oda akkor senki nem hajthat most be?
- Nem.
- Sem a BKV, sem senki?
- Nem, mert balesetveszélyes, és fel is van túrva, tehát ott munkálatok folynak – mondta Blázsovics Lívia, a Budavári Önkormányzat sajtóreferense.

A statikusi vélemény azt ajánlja, hogy minél elõbb termeljék ki a barlang omladékait, és erõsítsék meg a pincék falait.

Szerepelt azért jó hír is a statikusi véleményben. Korábban a szakemberek attól tartottak, hogy a barlangrendszer benyúlik a Mátyás-templom alá, és ha az beomlik, akkor kárt okozhat az épületben. Mostanra azonban kiderült, hogy a templom alatt nincsenek üregek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!