2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Nyomozás az olajos víz miattForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-02 11:05:51
Tehetetlenek a lakók, nem tudják mivel és hogyan takarítsanak a vasárnapi olajos áradás után.
Budapest XXII. kerületében az esõzés miatt egy patak lépett ki a medrébõl, betört egy mûhelybe, ahonnan olajat mosott a vízbe. Már a rendrõség is nyomoz, a kerület polgármestere feljelentést tett.

Mintát vesznek a földbõl és a levegõbõl a környezetvédelmi felügyelõség emberei. Arra kíváncsiak, mennyire szennyezett a terület a vasárnapi áradás után.

Kovácséknál az olajos víztõl ehetetlen minden a kertben, szomszédságukban mûködik ugyanis az a lakatos mûhely, ahonnan olaj is került a vízbe.

„A mi becsléseink szerint több mint ezer liter olaj kerülhetett ki a csatornákba, illetve ki az utakba” - mondta Bátori Mariann, az FCSM szóvivõje.

A csatornázási mûvek perlittel semlegesítette az olajat, a plusz munka 10 milliós plusz költséget jelent. A házaknál még várnak a tisztítással. A vízügyesek azt mondták, csak a szennyezés elemzése után lehet biztosat mondani, mivel takarítsanak. A lakók azt sem nem tudják, hogy egészségükre mennyire ártalmas az olaj.

Kedd délben a polgármesteren töltötték ki a dühüket a lakók. Nem nyugtatta meg õket döntése.

„Feljelentést tettem a rendõrségen ismeretlen tettes ellen, környezetkárosítás címén” – mondta Szabolcs Attila, Budafok polgármestere.

Hétfõn a 22. kerületi alpolgármester azt mondta, az áradás és egy közeli lakópark felépülés között van összefüggés.

„Hozzájárul a patak idõnkénti megduzzadásához, hogy a lakópark odaépült, de ez csak egy elem a sok közül. Az alapvetõ probléma az, hogy a patak vízgyûjtõje, Törökbálint és Érd nagyon beépült” – mondta Karsay Ferenc, a XXII. kerület alpolgármestere.

Csak az állítás második részével ért egyet a lakóparkot építõ cég igazgatója. Szerinte az agglomerációban épült bevásárlóközpontokkal van a baj. Túl nagy a lebetonozott terület.

„Több százezer négyzetméter burkolt felületen a víz nem tud elszikkadni, a csapadékvíz elvezetõ csatornákon hihetetlen gyorsasággal érkezik a patakba” – mondta Vavra András, az Újbuda Tóváros Lakópark ügyvezetõ igazgatója.

A fõvárosi önkormányzat egyébként nyert pénzt az Uniótól a meder átalakításra, de a munkára kiírt közbeszerzésre csak egy pályázó adott ajánlatot, így azt meg kell ismételni. Kedd délelõtt a patak szintje újra emelkedni kezdett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!