2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Gátszakadás EdelénybenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-04 14:34:47
Átszakította a Bódva a gátat Edelényben, ahol éjszaka két utcát kellett kitelepíteni. Helikopterrel, a levegõbõl kezdik megerõsíteni a töltést, így próbálják meg elzárni a víz útját.
Közben Tolcsván a település történetének legszörnyûbb éjszakáján vannak túl, 350 házat öntött el a Tolcsva-patak.

Megérkeztek a katonai helikopterek Edelénybe, ezek segítségével állítják helyre azt a gátszakaszt, ahol a homokzsákokat elsodorta a víz az éjszaka. Egy méteres vízoszlop ömlik a város egy részére. Közben egy férfi rosszul lett, amikor autóját próbálta menteni az áradás elõl, valószínûleg szívinfarktust kapott.

A levegõbõl, helikopterrel erõsítik a töltést Edelényben, így próbálják meg elzárni a víz útját. A városban éjszaka szakadt át a gát egy szakaszon, másutt pedig a homokzsákok egy részét sodorta el a víz. Emiatt 180 családot, összesen 550 embert kellett kitelepíteni, õk azóta sem mehetett vissza otthonaikba. A település polgármestere szerint az érintett két utcában 2 méteres vízben állnak a házak.

A görög katolikus templom gyakorlatilag egy tó közepén áll, ezen kívül két pénzintézetet és több üzletet is körbefogott a víz a településen. A Bódva közben még mindig árad, az éjjel újabb 10 centimétert emelkedett a vízszint a határszakaszon, és az Edelénytõl tíz kilométerre fekvõ Szendrõnél is emelkedést mértek.

Egy baleset is történt az árvíz sújtotta Edelényben. Valószínûleg pánikba esett egy férfi, amikor az autóját akarta menteni az ártól. Rosszul lett vezetés közben, és egy másik autónak ütközött. Molnár Oszkár, a település polgármestere elmondta: a férfi feltehetõen szívinfarktust kapott. Újra kellett éleszteni, elõször az edelényi, majd a kazincbarcikai kórházba vitték, állapota már stabilizálódott.

A Bódva hajnalbanátcsapott a gáton Edelényben, a volt kisvasúti híd közelében. Emiatt a Bódvához legközelebb esõ két utcát ki kellett telepíteni, ez 150 házat érintett. Késõbb a belváros felé, a híd elõtt átszakadt a gát, itt a fõközlekedési utat lezárták.

Az önkéntesekkel együtt körülbelül ezren rakják a homokzsákokat, hogy a belvárost megvédjék az áradástól.

A Zempléni-hegységben található Tolcsván a település történetének legnagyobb árvizét élték át a helybeliek. A falu nevét viselõ patak nyolcvan centiméterrel haladta meg az eddigi legmagasabb tetõzést, amit mindössze néhány napja, kedden volt. Az akkori 150 házhoz képest most mintegy 350 lakást árasztott el a víz. Volt olyan épület, amelyiknek az ablakán folyt kifelé a víz. A védekezõk csak telefonon tudtak egymással kommunikálni, mert az áradat elszakította õket egymástól. Az éjszaka lerakott homokzsákokat a fõtéren pakolták meg. 20 családot kellett kitelepíteni, õk az idõsek otthonában, valamint az iskolában töltötték az éjszakát. A patak azóta lejjebb apadt, de négy utca még mindig víz alatt áll

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!