2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Közmunkásokat vár a kormányForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-04 16:43:53
1500-2000 embert foglalkoztatna a kormány jövõ héttõl az árvízi védekezésben - jelentette be a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkár.
Hozzátette: ennek forrása biztosított, fejenként 130 ezer forintos keret van egy hónapra. Közben a kormány duplájára emelte a vis maior alapot is, amely így 1,6 milliárd forint. Jelenleg 2383 kilométeren van védelmi készültség, ennek tizedén rendkívüli a készültségi fokozat. Országszerte csaknem 900 fõnek kellett elhagynia otthonát.

Czomba Sándor elmondta: az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerûsített, meghívásos pályázatot írnak ki néhány napon belül, egy közmunkaprogram részeként. A programban jövõ héttõl már 1500-2000 ember dolgozhat. Elsõ körben egy hónapig tart a munka, de szükség szerint ezt meghosszabbíthatják - mondta az államtitkár. Hozzátette: a szükséges forrásokat a kormány biztosítja, ami egy fõ egy havi foglalkoztatására 130 ezer forintos keretösszeget jelent. Ebbe a munkabér és a szükséges tárgyi eszközök is benne vannak.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár arról számolt be: amióta rögzítik a csapadékadatokat, ennyi idõ alatt ennyi csapadék még sohasem esett az országban. Hozzátette: a harmadik jelentõs árhullám most indult meg a Sajón, a Hernádon és a Bodrogon. Az érintett területeken megfeszített tempóban védekeznek az ár ellen. A térségben több mint 8 ezren dolgoznak, köztük 250 katona is, reggel pedig további 400 fõt kért a helyi vízügyi igazgatóság - mondta a szakállamtitkár. Hajnalban két helikopter is bekapcsolódott a munkába. Több helyen meg kellett nyitni a gátakat a lakott területektõl távolabb, és mint Kóthay László fogalmazott: egyetlen centiméternyi védvonalat sem adnak fel.

Vészhelyzet négy térségben van Magyarországon: a Hasznosi Tározó, a Sajó, Bódva és Hernád térségében, a Zagyván a Jászteleki Tározónál, valamint a Cuhai-Bakonyér térségében.

Budapesten a Duna kora délután elönti a rakpartokat, itt erõs, harmadfokú készültség lesz. A folyó várhatóan a jövõ hét elején tetõzik 800-820 centiméteren. Az árhullám a fõváros alatt ellapul, azon túl másodfokú készültségre számítanak. A rakpartok lezárását már megkezdte a fõvárosi önkormányzat.

A Tisza Szolnoknál 875 centiméteren tetõzött, az alsóbb szakaszokon pedig egyenletesen árad. Tiszatarján és Csongrád között harmadfokú, lejjebb elsõ és másodfokú készültség van.

A Balaton vízszintje 120 centiméteren áll, de szerencsére nem fúj a szél, így a déli parton nem emeli tovább a vizet - mondta Kóthay László. Hozzátette: a víz levezetése folyamatos.

Országosan 2383 kilométeren van védelmi készültség a folyókon. Rendkívüli készültségi fokozat 230 kilométernyi folyószakaszon és a Bódva teljes hosszán, vagyis további 120 kilométeren van. A belvízzel elöntött területek nagysága 200 ezer hektár, de a vízzel borított területek nagysága eléri a félmillió hektárt is. Ezek a területek mezõgazdasági mûvelésre alkalmatlanok. A szakállamtitkár elmondta: mind a 12 vízügyi igazgatóság védekezik, 91 belvízvédelmi szakaszból 75-ben rendeltek el készültséget.

Országosan 17 ezren vesznek részt a védekezésben, az eddigi költségek várhatóan meghaladják az 5 milliárd forintot. Kóthay László szerint egy napi védekezés körülbelül 100 millió forintba kerül. Ehhez jön még az, hogy egy helikopter üzemórája üzemanyag nélkül 1,4 millió forint, de nincs más út - fogalmazott a szakállamtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!