2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Betört a víz FelsõzsolcáraForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-07 08:54:40
Délutánig közel kilencszáz embert menekítettek ki otthonából Felsõzsolcán, ahol a megáradt Sajó szinte az egész várost elárasztotta. A házak között másfél-két méteres víz áll.
A kitelepített lakókat Miskolcra, a városi sportcsarnokban és egy iskolában szállásolták el, de sokan rokonokhoz mentek. A településen sokan maradtak, annak ellenére, hogy nincs áram. Rendõrök és katonák csónakokkal járják az utcákat, hogy ahol kell, segíthessenek.

Felsõzsolca lakóit Miskolcon a városi sportcsarnokban, valamint a Vörösmarty Általános Iskolában helyezték el, a két helyszínen kijelölt kapcsolattartók tudják informálni az érdeklõdõket. Az iskolában Lénárt Ágotától a 30/9544-729-es, a Sportcsarnokban pedig Novella Boglárkától a 30/3053-453-as telefonszámon lehet információt kérni a kitelepítettekrõl.

A katonai teherautó óriási kerekei elmerültek a vízben. Ilyen csapatszállító jármûvel lehetett Felsõzsolcára bejutni.

Ablakig ér a víz a házakban, a várost néhány óra alatt öntötte el a Sajó. Az iskolánál, egy száraz ponton rendõrök, katonák, speciális mentõk. Itt gyülekeztek a kitelepítésre várók.

„A barátomékhoz megyünk, mert õk Diósgyõrben laknak, most oda megyünk fel.”

Hajnaltól délutánig ebbõl az irányból közel kilencszáz ember hagyta el a várost. Biztonságos helyen buszok várták a kitelepítetteket. Sokan rokonokhoz mentek, de több százan Miskolcon kaptak szállást.

A miskolci sportcsarnokban 250 embernek van hely. Regisztráció a pultnál, mindenki kapott karszalagot. Néhány nejlonzsák, sokan ennyi csomaggal jöttek csak.


A tisztiorvosi szolgálat munkatársai felmérték, kinek mire van szüksége. Gyógyszereket, orvosi ellátást szerveztek. A Vöröskereszt pedig ételt osztott.

Többen nem találták a rokonaikat, ezért kétségbeestek. Pszichológusok érkeztek, hogy segítsenek feldolgozni a történteket.

„Mozgósítani azokat az erõforrásokat, hogy hogyan tovább, kikre számíthatnak, picit ezt az elsõ nehéz éjszakát valamennyire könnyebbé tenni” – mondta Töttös Györgyi pszichológus.

Felsõzsolcán egy kölcsönkért kenuval evezett be az RTL Híradó stábja a házak közé. Több összedõlt épületet láttakk, és autókat, amelyeknek csak a teteje látszott ki a vízbõl.

Sokan elmentek, de még többen maradtak, mert nem merték otthagyni õrizetlenül a házaikat.

A rendõrök és a katonák csónakokkal járják az utcákat, hogy ha kell, segíthessenek.

Akit lehetett, rábeszélték arra, hogy hagyja el a várost, ahol este teljes sötétség lesz, mert kikapcsolták az áramot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!