2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megadóztathatják a minimálbértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-07 12:14:49
Banki különadó, a magán-nyugdíjpénztárak államosítása, a minimálbéresek megadóztatása és a párhuzamosan mûködõ közintézmények,  ...
szakhatóságok összevonása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben - tudta meg a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint a banki különadó ötlete azért vetõdött fel, mert a válság idején is 300 milliárd forintos nyereséget könyvelhettek el a pénzintézetek. A magán-nyugdíjpénztári reformmal 2 százalékkal lehetne csökkenteni az államháztartási hiányt, a pénztárakhoz ugyanis évente 340-370 milliárd folyik be és ez hiányzik az állami nyugdíjkasszából.

A minimálbér megadóztatására az ötlet pártolói szerint azért van szükség, mert 2 millió munkavállaló van minimálbérre bejelentve, közülük sokan viszont pénzük többi részét feketén kapják kézhez. A másik érv, hogy az adómentesség arra ösztönzi a munkaadókat, hogy ne emeljenek és minimálbéren tartsák dolgozóikat.

A párhuzamosan mûködõ intézmények összevonását indokolná, hogy Magyarországon mintegy 40 szakhatóság mûködik, míg más európai országokban jóval kevesebb. A kiszivárgott akcióterv szerint jelenleg túl sokan dolgoznak az államapparátusban, a 750-800 ezer ember helyett elég lenne csak 600 ezer dolgozó a közigazgatásban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!