2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Helyzetkép a víz országábanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-08 09:04:48
Az ország 12 megyéjének 265 településén védekeznek jelenleg is az ár- és a belvíz ellen.
Több mint 23 ezren dolgoznak a gátakon, ebbõl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 18 ezer 500-an. A gátakon eddig 6,7 millió homokzsákot használtak fel.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál, ahol a Sajó vízszintje még mindig emelkedik, így folyamatosan nõ a veszélyeztetett épületek száma. Nehezíti a védekezést, hogy a gátak átáztak. Az országban már 68 településen kellett kitelepíteni lakókat, de a körülbelül 3700 kilakoltatott ember közül csaknem 3600 Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él.

Alkoholtilalom volt Ónodon>>>

Felsõzsolcán eddig körülbelül 40 vályogház dõlt össze, de nem kizárt, hogy még több is hasonló sorsra jut. A faluból kitelepítettekbõl 630-an kerültek Miskolcra, a kimenekített lakosság többi részre rokonoknál, ismerõsöknél húzta meg magát. A miskolci Vörösmarty Általános Iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a Kazinczy Általános Iskolában pedig 83 embert helyeztek el. Borsodban hétfõn még 17 elzárt településrõl érkezett információ.

Már 60 épület dõlt össze Felsõzsolcán>>>

A hazai folyókon jelenleg 3088 kilométeren van védelmi készültség, az elõzõ jelentéshez képest a III. fokú készültség 1235 kilométerre nõtt. Másodfokú készültség 581, elsõfokú pedig 1042 kilométeren. Rendkívüli készenlétet eddig 229 kilométeren rendeltek el. Az országban jelenleg 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A kompátkelés három helyen szünetel, a postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen továbbra sem megoldható.

Budapesten harmadfokú árvízi készültség van érvényben. A III. kerületi gátakat megerõsítették, és megemelték. A Duna vízállása a Vigadó térnél hajnali háromkor 804 centiméter volt, a vízállás óránként körülbelül két centiméterrel emelkedik. A tetõzés hétfõn este várható.

Elszabadult csónakok>>>

Kisebb az árvíz a Dunakanyar környékén, mint négy éve, de most is több tucat házat árasztott el a víz, hétfõ estére várják a tetõzést. Mint mindenhol, itt is homokzsákokkal próbálnak védekezni, Nagymaroson rabok is munkába álltak.

Rabok is dolgoznak a Dunakanyarban>>>

Szurkolók a gátakon>>>

A Bodrog újabb árhulláma az eddig mért legmagasabbhoz közelít, Sárospataknál várhatóan harmadfok feletti tetõzést okoz.

A Zagyván rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben, egyébként apad, Jászteleknél a Tisza miatt még igen magas vízszintek vannak.

A Hernád a határszelvényben Hidasnémetinél 507 cm-es vízállással tetõzött. Gesztelynél az árhullámok egymásra futása miatt a vízállás elnyúló tetõzés mellett 33 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabbat.

A Sajó vízállása Sajópüspökinél hétfõ reggelre 350 centi alá süllyedt, Sajószentpéternél is lassan apad.

A Bódván az apadás megindult, a Hortobágy-Berettyón harmadfokú készültség van érvényben, emelkedõ vízállások mellett.

A héten csapadékmentes, egyre melegebb idõre lehet számítani. A hétvégig dél felõl egyre melegebb levegõ áramlik a Kárpát-medence fölé, szombaton és vasárnap is 30, 36 fokos délutáni csúcshõmérséklet várható. A jelenlegi számítások szerint hétfõn-kedden nyugat felõl hidegfront éri el a vízgyûjtõket, többfelé várhatók frissítõ záporok, zivatarok, néhány fokkal visszaesik a hõmérséklet, de továbbra is marad a sok éves átlagnál melegebb idõ.

Tíz méter fölött tetõzhet a Tisza Szolnoknál

Napokig eltartó tetõzésre és lassú apadásra számítanak a Tiszán Szolnoknál. A folyó szolnoki tetõzésének várható vízszintje nem sokkal marad el az eddigi legnagyobb értéktõl, az 1041 centiméter volt - közölte hétfõn Lovass Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetõje. A folyó várhatóan 6-8 nap múlva tetõzik Szolnoknál, és három napon át is tarthatja ezt a magasságot. Lovass Attila, védelemvezetõ hétfõn arról beszélt, hogy végsõ esetben megnyittatják a tiszaroffi tározót is. A Tisza vízszintjét most a Sajó és a Hernád állapota határozza meg. Ezek befolyásolják a szolnoki tetõzést is.

Több mint 2 és fél millárdos kár a vasúton

A becslések szerint elérheti a 2,7 milliárd forintot az elmúlt idõszak viharai és az árvizek miatti kára a MÁV-nak - jelentette be hétfõi sajtótájékoztatóján Sigulinszki Tibor, a vasúttársaság szóvivõje. A megáradt patakok és folyók több helyen is elmosták a vasúti pályát és a töltést, a korábbi viharok pedig megrongálták a felsõ vezetékeket és fákat döntöttek a sínekre. A víz eddig nyolc vasúti hidat rongált meg vagy öntött el és a szakemberek azzal számolnak, hogy Szolnoknál is veszélyezteti majd a megemelkedett vízszint a vasúti hidat. Jelenleg is több helyen buszok közlekednek a szerelvények helyett és több tucat helyen csak lassabban mehetnek a vonatok. Részletek >>>

Megvertek egy árvízi védekezésben résztvevõ tûzoltót

Az ár- és belvízi védekezésben résztvevõ tûzoltót ütött meg egy türelmetlen autós a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Táton. A megyei rendõr-fõkapitányság hétfõi tájékoztatása szerint a Nyergesújfalui Tûzoltóság munkatársai Táton szivattyúzták a vizet, a tömlõt az úton keresztbe fektetve vezették át. Ez nem tetszett egy arra haladó autósnak, aki elõször csak szidta a tûzoltókat, mert autójával nem tudott nagyobb sebességgel továbbhaladni. Ezután ki is szállt a kocsiból és a feladatát végzõ tûzoltóhoz lépett és megütötte, majd visszaült az autóba és elhajtott. A rendõrség közfeladatot ellátó személy elleni erõszak miatt indított eljárást a férfi ellen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!