2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Segélyek lepik el a károsultakatForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-10 10:01:33
Sorra érkeznek az adományok az árvíz sújtotta térségekbe. Szerdán a Polgári Magyarországért Alapítvány 1,7 millió forintos küldeményt nyújtott át a Borsod megyei Bódván, ...
a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pedig 700 darab segélycsomagot oszt a borsodi árvízkárosult családok számára. A Magyar Vöröskereszt az egyik ásványvízgyártóval együttmûködve szállít ki az ország különbözõ pontjaira összesen több mint 50 ezer liter ásványvizet. A Magyar Fejlesztési Bank szerdán 10 millió forintot ajánlott fel.

A Polgári Magyarországért Alapítvány 1,7 millió forintos adományát Boldván Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár, Farkas Flórián országgyûlési képviselõ, a Lungo Drom elnöke és Demeter Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei országgyûlési képviselõ adta át. A helyi polgármestertõl azt kérte Balog Zoltán: különösen figyeljenek arra, hogy az összeg elosztása ne erõsítse a feszültséget romák és nem romák között, épp ezért fontos, hogy abból mind a romák, mind pedig a nem romák kaphassanak.

Az összeg átadását követõ megbeszélésen és helyszíni bejáráson elhangzott, hogy az ártérben épült boldvai cigánytelepet az elmúlt években nyolcszor öntötte el a víz. Balog Zoltán hangsúlyozta: arra fognak törekedni, hogy ezeken a veszélyeztetett területeken vagy oldják meg a gátak védelmét, vagy pedig a lakók kerüljenek át biztonságos helyre. Mint mondta, át kell gondolni azt is, hogy a jövõben kizárólag a vízügyi igazgatóságok engedélyével lehessen építési engedélyeket kapni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a lakhelyek újjáépítésénél olyan közmunka programokat kívánnak elindítani, amelyek segítségével a romák maguk is részt vesznek majd saját házaik újjáépítésében, rendbetételében.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szerdán Felsõzsolcán 700 darab segélycsomagot oszt a borsodi árvízkárosult családok számára, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lévai Anikó és a segélyszervezet igazgatója, Lehel László részvételével.

Felsõzsolcán a házaikban maradt emberek, valamint a kitelepítettek számára élelmiszert, ivóvizet és higiéniás szereket juttatnak el. Délután Tolcsvára és Erõdhorvátiba további élelmiszer-, tisztító- és fertõtlenítõ egységcsomagokat juttatnak el. Itt azok a családok kaphatnak támogatást, akik visszaköltözhettek házaikba, így az átadott áruk nagy segítséget jelentenek ingatlanjaik kitakarításában.

Az egyik vezetõ mosószergyártó 7,2 millió forint értékben 17 raklapnyi mosó- és tisztítószereket, valamint páramentesítõ készüléket és tablettát ajánlott fel a bajbajutottaknak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A 300 csomagot szintén szerdán osztják ki a felsõzsolcai, tolcsvai és erdõhorváti árvízkárosultak számára.

Közben a Magyar Vöröskereszt az egyik ásványvízgyártó segítségével Gyõr-Moson-Sopron, Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 21 000 darab, összesen 54 ezer liter ásványvizet szállít ki a rászoruló községeknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!