2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Sólyom kifogásokat emeltForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-15 11:42:00
Nem lehet indoklás nélkül köztisztviselõt kirúgni az államfõ szerint - Sólyom László ezért megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek a kormánytisztviselõk jogállásáról szóló törvényt.
A múlt héten elfogadott jogszabály szerint a korábbi köztisztviselõktõl az eddigi hat helyett, két hónapos felmondási idõvel lehetne megválni - indoklás nélkül. A Fidesz azt ígérte, hogy megfontolják az államfõ kifogásait.

Pakolás, dobozolás és költözés - sokaknak kellett új állás után nézni a választások után. Eddig hat hónapos felmondási idõvel lehetett a köztisztviselõktõl megválni, a múlt héten elfogadott törvény ezt két hónapra módosította. De Sólyom László nem a rövidebb felmondási idõt kifogásolta.

„A köztársasági elnök nem értett egyet azzal, hogy a kormánynak tisztviselõket indoklás nélkül el lehessen küldeni, fel lehessen mondani nekik. Ez ellentétben áll az Európai Unióval kötött szerzõdésünkkel, ami kötelezõ érvényû Magyarországon is” – mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal fõosztályvezetõje.

Ez a legfontosabb kifogás, de Sólyom László azt is sérelmezi, hogy következetlen a törvény, mert a helyettes államtitkárokra szigorúbb szabályok vonatkoznak. A köztársasági elnök a törvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyûlésnek. A kormányszóvivõ szerint ettõl még jó a kormány elképzelése.

„Természetesen megtesszük a következõ lépéseket, amik ilyenkor szükségesek, de továbbra is kitart a kormány amellett, hogy jó az elképzelés” – mondta Nagy Anna kormányszóvivõ.

A Fidesz frakcióvezetõje azt mondta, megfontolják majd az államfõ észrevételeit. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter azt mondta, nem lesz boszorkányüldözés. Az MSZP üdvözli a köztársasági elnök döntését.

„Nem felel meg a hazai és az Európai Uniós jogszabályoknak, úgyhogy üdvözöljük, hogy a köztársasági elnök úr is így döntött” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetõje.

Egyelõre kérdés, hogy lesz-e változás. Az Országgyûlés ugyanis akár változatlan formában is újra elfogadhatja a törvényt. A köztársasági elnöknek ezután már nem lesz vétójoga - mindenképpen alá kell írnia a jogszabályt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!