2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Sólyom ismét kifogást emeltForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-22 10:19:40
Sólyom László köztársasági elnök hétfõn visszaküldte megfontolásra az Országgyûlésnek az Alkotmánynak, ...
illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölõ bizottság összetételére vonatkozó módosításait.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye úgy fogalmaz: „az államfõ egyetért az Országgyûléssel abban, hogy az alkotmánybírók választásának hatályos alkotmányi szabályozása nem vált be. Ezért szükség lenne olyan szabályokra, amelyek jobban szolgálják az alkotmánybírák függetlenségét, magas szakmai színvonalát, lehetõvé teszik a megüresedett bírói helyek gyors betöltését, és minderre alkotmányos garanciát is nyújtanak. Azonban Sólyom László szerint az Országgyûlés által most elfogadott változtatás nem felel meg ezeknek a követelményeknek, sõt, alkalmas a helyzet további romlását elõidézni, egyúttal viszont alkalmatlan a kitûzött céljának elérésére, mivel nem minden esetben képes biztosítani a frakciók arányos képviseletét a jelölõ bizottságban annak alacsonyan rögzített létszáma miatt. Mivel az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint alkotmánymódosítás alkotmányellenessége fogalmilag kizárt, Sólyom László az Országgyûlésnek küldte vissza megfontolásra a törvényt.

A köztársasági elnök álláspontja az, hogy sem a jelenlegi, sem az újonnan elfogadott szabályozás nem felel meg az irányadó nemzetközi gyakorlatnak, ezért arra kérte az Országgyûlést, hogy az európai példáknak megfelelõ, garanciális szempontból kielégítõ, ugyanakkor hatékony szabályozást alkosson. Ezeknek a követelményeknek Sólyom László szerint leginkább az felelne meg, ha az alkotmánybírák állításában szerepet kapna a köztársasági elnök és a Legfelsõbb Bíróság elnöke is.”

Az államfõ házelnöknek szóló levele, melyben érveit részletesen kifejti, megtalálható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!