2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A kormány kitart a bankadó bevezetése mellettForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-28 12:46:43
A bankadót támadják itthon, és a világban is. A G20-ak csúcstalálkozóján elutasították egy egységes banki adó bevezetését, de az országok külön-külön dönthetnek róla.
Magyarországon sem nem került le a napirendrõl, sõt a kormányszóvivõ szerint a jövõ héten a részletek is kiderülnek.

„A minimum ami elvárható, hogy - úgy hogy nyereséget mutattak föl- most igazságos részt vállaljanak a gondok leküzdésébõl” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Ez az indoka annak, hogy megadóztatnák a bankokat, biztosítókat, és lízingcégeket. Nem elhanyagolható az a 200 milliárd forint sem, amennyit a hírek szerint már az idén beszedne a kormány a pénzügyi intézményektõl. Az Európai Bankszövetség elnöke diszkriminatívnak tartja a tervezett bankadót. Erre levélben figyelmeztette a miniszterelnököt, és a nemzetgazdasági minisztert. A Bloomberg hírügynökség szerint azt írta: a bankadó miatt veszteségesek lennének a pénzintézetek, ami gátolná a gazdasági növekedést. Így sokkal nagyobb bevételtõl esne el a költségvetés. A kormányszóvivõ szerint épp amiatt van szükség a bankadó bevezetésére, hogy a befektetõk ne kerüljék el Magyarországot.

„Ez a kedvezõ befektetõi megítélés nemcsak az országnak fontos, hanem a legfõbb haszonélvezõi, vagyis az egyik legfõbb haszonélvezõi maguk a bankok is lennének, tehát a bankoknak is elemi érdeke az, hogy ne szaladjon el a költségvetés, és ehhez kérdjük most az õ hozzájárulásukat is” – mondta Nagy Anna kormányszóvivõ.

Az eddig kiszivárgott hírek szerint a bankadót az eredeti tervekkel ellentétben három helyett csak két évig kellene fizetniük. A szóvivõ azt ígérte: a jövõ héten már a konkrétumokat is lehet majd tudni.

Közben Kanadában a legfejlettebb országokat tömörítõ G8, majd a G20-as csúcstalálkozó résztvevõi is elutasították a globális bankadó bevezetését. Több ország azzal érvelt, hogy ez azokat az intézményeket is terhelné, amelyeknek semmi közük nem volt a válsághoz. A franciák, a németek, és a britek várhatóan ettõl függetlenül is kivetik a bankadót.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!