2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Hiányzik az egyeztetés a törvényalkotásbólForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-28 13:14:07
Hogyan lehet választani az önkormányzati választáson, milyen legyen az új médiatörvény, vagy hogyan lehet felmondani a kormánytiszviselõknek.
Többek között ezekrõl a kérdésekrõl alkotott eddig törvényeket az új parlament. A törvényeket egyéni képviselõk javasolták, és nem a kormány. Így nem kellett egyeztetni a szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel.

Három képviselõ javasolta, 253 pedig megszavazta. Így a kormánytisztviselõket már indoklás nélkül is fel lehet menteni, és csak két hónap végkielégítést kell fizetni.

Ha nem a három képviselõ javasolta volna ezt az új törvényt, hanem a kormány, akkor a szavazás elõtt egyeztetések is lettek volna. A minisztériumok között és a szakszervezetekkel is. De nem voltak.

„Érdemben ezek kormány-elõterjesztések, még akkor is ha ezeket egyes képviselõk jegyzik. Hiszen nem gondolom, hogy bárki úgy értelmezi a helyzetet, hogy három képviselõ összeül, gondol egyet, és egy jogállási törvényt alkot meg” – mondta Fehér József, a Köztisztviselõk Szakszervezetének fõtitkára.

Kósa Lajos is beadott több javaslatot. Például - többek között - õ javasolta az új önkormányzati választási rendszerrõl szóló törvényt.

„Nem nagyon lehetett várni azzal, hogy megalakul a kormány, felállnak a munkatársak, megváltoztatjuk a törvényalkotásnak a szocialisták által megvalósított formáját. Azokat amiket én be terjesztettem,azt nem is a kormánynak kell beterjeszteni, mert nem a kormányt érinti” – mondta Kósa Lajos.

Az MSZP szerint fontosak lennének az egyeztetések.

„A kifogások nyilvánosságot kaphatnak ilyen esetben, és az érintett szervezetek, akár a kormánypárti, akár az ellenzéki szervezeteken keresztül módosító indítványokat javasolhatnak. Ez most mind nem történhetett meg” – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Eddig 45 törvényjavaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!