2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Büntetik a parlagfüves területek gazdáitForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-01 11:39:04
Ma jár le a kötelezõ parlagfûirtás határideje, július 1-tõl jöhet a büntetés.
A belvizekkel és elöntésekkel küzdõ gazdák azonban haladékot kapnak a munkálatok elvégzésére. A múlt évben összesen 320 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

A parlagfû elsõ kötelezõ kaszálásának határideje június 30-án jár le. Ez azt jelenti, hogy július elsejétõl már a földhivatalok és jegyzõk ellenõrizhetik a kül- és belterületek fertõzöttségét. Azok a tulajdonosok, akik nem végezték el a kötelezõ kaszálást, a kormányrendelet szerint 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságra számíthatnak. Tavaly egyébként összesen 11 ezer hektáron találtak a jogszabályok ellenére ott hagyott parlagfüvet, vagyis ekkora terület után bírságoltak az ellenõrök. Azt, hogy idén mekkora terület lehet fertõzött, az államtitkár nem tudta megmondani. Ezt csak az árvízi kárfelmérés után lehet megbecsülni - mondta.

Az ár- és belvízkárok, valamint a rendkívüli idõjárás miatt a vidékfejlesztési miniszter szerdán közleményt juttatott el a hivatalokhoz, amelyben elrendelte, hogy a helyszíni szemlék idei útvonaltervének összeállításakor elsõsorban a mûveletlenül hagyott, parlagon álló területek felderítésére összpontosítsanak - hangzott el a sajtótájékoztatón. Czerván György agrárgazdasági államtitkár hangsúlyozta: együtt éreznek az ország 2,5 millió allergiásával, de a gazdáknak a még betakarítható terményeket kell elõször learatniuk. Ez egy átmeneti állapot, amely csak addig tart, ameddig újra megközelíthetõvé válnak a földek - tette hozzá.

A politikus közölte azt is, hogy a parlagfûvel kapcsolatos helyzet átvizsgálását követõen átfogó rendezési koncepciót szeretnének készíteni, még ebben az évben. A szabályozáshoz megfelelõ forrásokat is kell rendelni, a jelenlegi keret "csak tûzoltásra elég" ugyanis - fogalmazott Czerván György.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!