2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kevesen függesztik ki a közhivatali falidísztForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-06 09:54:21
Az RTL Híradó által megkérdezett közintézményekben még nem rakták ki a Nemzeti Együttmûködés Nyilatkozatát.
Hétfõtõl rendelet írja elõ a kifüggesztést. Az Alkotmánybíróság nem tesz eleget a kormány kérésének. A szocialisták egy szerintük vicces törvényjavaslatot nyújtottak be, a nyilatkozat mellé a miniszterelnök képét és életrajzát is kirakatnák.

Egyelõre csak a nyilatkozat helyét mutogatják Debrecenben. Az ország második legnagyobb városában, ahol egyébként a kormánypárt a legnagyobb arányú gyõzelmet aratta az áprilisi választásokon. Amelyet „a szavazófülkékben sikeresen véghez vitt forradalomnak” nevez a nyilatkozat. Az önkormányzatoknak amúgy nem kötelezõ kirakniuk, de itt ki fogják. Másfél hét múlva - addig tart a nyomtatás és a keretezés. Ahogy a rendelet fogalmaz: 70X50 centis lesz, strapabíró, és nem tartanak attól, hogy bepiszkolódik.

„Az én nagymamámnak a sparheltja mögött a házi áldás volt kitéve, és nem kellett senkit arra biztatni, hogy bizonyos idõnként kimossa, kivasalja” – mondta Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere.

A szocialisták egy szerintük vicces törvényjavaslatot is beadtak, hogy a Nemzeti Együttmûködés Nyilatkozata mellé a miniszterelnök arcképét és életrajzát is ki kelljen rakni. Ugyanakkora méretben.

„Orbán Viktor születésnapját is hivatalos nemzeti ünneppé, és munkaszüneti nappá nyilvánítsuk. Mi ebben megelõztük a kormányt, ezt a javaslatot is benyújtottuk” – mondta Molnár Csaba, az MSZP országgyûlési képviselõje.

Valamennyi ellenzéki párt élesen bírálta, hûségnyilatkozatként emlegette, a XX. század legsötétebb korszakához hasonlította a történteket. A miniszterelnök személyes szóvivõje azt mondta: a választók akarta új rendszer alapítására kötelezi az országgyûlést. A szocialista javaslatot nem akarta minõsíteni.

„Ez az indítvány a benyújtóit minõsíti. Azt gondolom, hogyha valakinek az ország jelenlegi helyzetében ennyi a mondanivalója parlamenti képviselõként, az jó lenne, ha az ehavi fizetését visszaadná jó gyorsan” – mondta Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivõje.

Egyelõre nem rakták ki a nyilatkozatot a Legfelsõbb Bíróságon. És a Fõvárosi Bíróság épületében sem. Egyáltalán Magyarország bíróságain most az Országos Igazságszolgáltatási Tanács döntésére várnak. Az RTL Híradó információi szerint õk kedden határoznak, hogy akárhol a bíróság folyosóin helye van-e politikai nyilatkozatnak.

A kifüggesztésrõl tanácskoztak hétfõn az alkotmánybírók is. Õk döntöttek. Nemmel.

„Az Alkotmánybíróság tagjai az Alkotmánybíróság hatáskörébõl adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak. És, az Alkotmánybíróság elnökének megítélése szerint a politikai nyilatkozat kihelyezése politikai tevékenységnek minõsülne” – mondta Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófõnöke.

A kifüggesztésre egyébként nincs határidõ, megtagadását pedig nem bünteti a rendelet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!