2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Vizsgálatot követelnek FelsõzsolcánForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-08 10:04:57
Több tucat ember vonult be szerdán a felsõzsolcai polgármesteri hivatalba az épület elõtt tüntetõk közül.
A borsodi településen a városháza épületénél délelõtt azért demonstráltak helyiek, hogy a képviselõ-testület adjon választ arra, miért öntötte el Felsõzsolcát az árvíz június elején. Többen követelték a polgármester lemondását és a képviselõ-testület feloszlatását. A demonstrálók beszélni akartak a polgármesterrel, de õ nem volt ott, végül az egyik képviselõnek adtak át petíciót. A demonstráció békésen végzõdött, a tüntetõk dél körül hazamentek.

A polgármesteri hivatal elõtt körülbelül 200 helyi vett részt a tüntetésen. Követelték, hogy a polgármester jöjjön ki a hivatalból, és amikor ez nem történt meg, a csoport egy része - körülbelül 40-en - bevonultak az épületbe.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendõr-fõkapitányság a demonstráció kapcsán azt közölte, hogy az önkormányzat épületébe bevonulókat a felsõzsolcai rendõrõrs parancsnoka felszólította, hogy mivel a demonstráció az épület elõtti területre van engedélyezve, hagyják el a közintézményt. Ennek a tüntetõk eleget is tettek. Ekkor az aljegyzõ újra felkérte a helyieket, hogy aki ügyintézni érkezett, egyenként megteheti. A rendõrség tudomásul vette a bejelentést és biztosította a demonstráció idején a helyszínt. A Miskolci Rendõrkapitányságra egy 24 éves felsõzsolcai férfit rendzavarás továbbfolytatása miatt elõállítottak.

A polgármester nem volt bent, hivatali szobája elõtt rendõrök tartóztatták fel az embereket. A tüntetést egyébként engedélyezte a rendõrség, de csak az épület elõtt. Késõbb az épület elõtt petíciót fogalmaztak meg, amit a képviselõ-testület egyik tagja vett át és választ ígért.

A petícióban egyébként az szerepel, hogy az emberek vizsgálatot követelnek, amelyben arra akarnak választ kapni, miért öntötte el az árvíz a települést. Emellett azt is szeretnék megtudni, hogy az adományok szétosztása miért történik olyan lassan. Kérik a polgármester lemondását és a testület feloszlatását is.

A demonstráció egyébként dél körül, békésen véget ért.

Németh Csaba városházi szóvivõ a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kormány által felajánlott 3 milliárd forintból a város 1,7 milliárdot kapott meg. Felsõzsolcán egyébként a júniusi árvízben körülbelül 170 ház dõlt össze, így a pénzt azok között osztják el, akiknek most nincs hol lakniuk. A lakhatási feltételeket november 30-ig kell megteremteni, ehhez egy helyi rendeletet fognak alkotni és annak alapján fordítják majd a pénzt az újjáépítésre. Mivel ezt a pénzt bontásra, illetve a romok eltakarítására nem lehet felhasználni, ezen feladatok végrehajtásához más lehetõségeket kell keresni - mondta a szóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!