2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Vízosztás, locsolás, nagyüzem a strandokonForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-14 09:18:26
Meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek a budapesti strandok a hõségriadó miatt.
Az intézkedés a Fõvárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. összes strandjára vonatkozik, ezek este 8 óráig lesznek nyitva. A strandokon vizet is osztanak a látogatóknak. A fõvárosban is érvényes másodfokú hõségriadó miatt a közterület-fenntartók folyamatosan locsolják az utakat. Több forgalmas csomópontban hûtött vizet is osztanak a fõvárosban.

A Fõpolgármesteri Hivatal keddi közlése szerint Budapesten a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. kétszer 12 órában, éjjel-nappal mossa és hûti Budapest utcáit. Nappal a mellékutcákat, éjjel a fõbb útvonalakat hûtik. A lakók azzal segíthetik a munkát, ha saját járdáikat a kora reggeli és esti órákban locsolással hûsítik.

A Fõvárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdõi és Hévizei Zrt. (BGYH) összes strandja meghosszabbított nyitva tartással, este 8 óráig üzemel. A strandokon vizet osztanak a látogatóknak. Vasárnap egyébként a budapesti strandok látogatottsága kétszerese volt egy átlagos nyári nap forgalmának. Szombaton 22 660-an, míg vasárnap 24 724-en hûsöltek a strandokon. A BGYH Zrt. a fürdõkben, amelyeket elsõsorban az idõsebbek látogatnak, 7 darab defibrillátort - újraélesztéshez használt készüléket - helyezett el.

A Fõvárosi Vízmûvek kedden délután 16 órától a Deák téren 12 darab ballonos vízadagolót állít fel, melyekbõl pohárral ihatják a gyalogosok a hûtött vizet. A ballonok pénteken 18 óráig biztosan a téren maradnak, minden nap reggel 8-tól este 18 óráig osztanak vizet a járókelõknek. Az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Deák tér csomópontjában az Astoria felé haladó autósoknak, illetve az arra közlekedõ gyalogosoknak osztanak vizet délután 14 órától, majd szerdától minden nap 8-18 óráig, egészen péntek estig. Mozgó vízosztás is lesz a következõ napokban. A Fõvárosi Vízmûvek jármûvei a Nyugati téren, a Blaha Lujza téren, az Astoriánál, a József Nádor téren és a Moszkva téren állomásoznak kedden 14 órától fél-fél, holnap egy-egy órán keresztül péntekig naponta 8 és 18 óra között.

A Fõvárosi Kertészeti Zrt. megnyitja a közterületeken lévõ ivókutakat és naponta többször locsolja a zöld területeket.

A rendõrök is vizet oszthatnak a hõségben az idõs embereknek vagy a gyerekeknek. Idén is fokozottan ellenõrzik a parkoló autókat, mert a folyamatos tiltás ellenére még mindig akadnak olyanok, akik a parkoló autóban hagyják gyereküket, vagy kisállatukat.

Több pihenõidõ jár a rendõröknek is a melegben, amit lehetõleg légkondis helyiségben, vagy a kocsiban kell eltölteniük, de több vizet és hosszabb pihenõt kapnak a rendõrkutyák is.

A fogva tartottak egészségére is jobban ügyelnek: a hõség alatt többet zuhanyozhatnak és hosszabb sétákat tehetnek a rabok.

A Fõvárosi Polgári Védelem munkatársai felvették a kapcsolatot az összes érintett intézménnyel, vállalattal és szervezettel, valamint zöld számon - 06-80-630-600 - tájékoztatják a lakosságot az ilyenkor szükséges egészségvédelmi teendõkrõl.

A budapest.hu internetes oldalon elérhetõ azoknak a budapesti épületeknek a listája, ahova bárki betérhet hûsölni a hõségriasztás ideje alatt.

Kedden - fõként a Dunántúlon és a középsõ országrészben - már több helyen 26 fok körül alakul a napi középhõmérséklet. Szerdától az ország döntõ részén 26, helyenként a 28 fokot elérõ középhõmérséklet valószínû. Az országban hétfõ óta másodfokú hõségriadó van érvényben, amit valószínûleg egyes területen hamarosan a legmagasabb, harmadfokúra emel az országos tiszti fõorvos.

Közben narancsszínû riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a Dél-Alföldre és az ország északi régiójára. Ezeken a területeken intenzív csapadékra, heves zivatarra, viharos szélre és akár jégesõre is számítani kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!