2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Katasztrófa! Továbbra sem fél a magyar lakástulajdonosForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-07-16 17:08:06
Jöhet vihar, eshet tengernyi esõ, pusztíthat árvíz, a jelek szerint a magyar lakosság a saját kárán sem tanul. Legalábbis erre utal, hogy durván minden negyedik lakás tulajdonosa baj esetén csak magára számíthat. Elgondolkodtató, hogy a média hiába mutatja, mekkora kárt tud okozni a természet, a biztosítási kedv nem nõ, hanem csökken.

Magyarországon összesen 4,2 millió lakást tartanak nyilván. Ezeknek azonban mindössze 73,5 százalékára kötöttek biztosítást a tulajdonosok. Nyugat-Európában óvatosabbak az emberek, ott az ingatlanok 85-90 százaléka biztosított. Azt gondolhatnánk, hogy a természeti csapások sorozata elgondolkodtatta a magyarokat és lépéseket tesznek egyetlen komoly vagyontárgyuk megóvása érdekében. Ám ez egyátalán nem így van.

A Magyar Biztosítók Szövetségének összegzése szerint a május közepe óta eltelt idõszakban 18 milliárd forintnyi kárt fizettek ki a biztosítók a természeti katasztrófák károsultjainak. Az elmúlt év során Magyarországon 426 ezer új lakásbiztosítási szerzõdést kötöttek a biztosítótársaságok, ám eközben közel 40 ezer szerzõdést fel is mondtak az ingatlantulajdonosok. (Az új szerzõdések 80 százalékát négy biztosító kötötte, a legtöbbet, 116 ezret az Aegon.) A magyarázat egyszerû: a korábbinál kevesebben költöztek új lakásba, ráadásul a válság miatt a lakosság kénytelen sokszor a biztosításon is spórolni.

Pedig a lakásbiztosítás nem drága mulatság. A biztosítók közötti árverseny nyomán tavaly az egyéni lakásbiztosítási átlagdíjak nem nõttek, ami a tavalyi 4,2 százalékos infláció mellett jelentõs reálérték csökkenést jelentett a piacon. Az átlagdíjak csökkenésében a kisebb, piacszerzésben érdekelt biztosítók mellett a lakásbiztosítási piacot vezetõ Aegon is az élen járt: a társaság átlagdíja tavaly 6 százalékkal csökkent. Sõt. Az Aegon akcióinak köszönhetõen a második félévben az ügyfelek átlag 35 százalékos kedvezménnyel tudták biztosítani lakásaikat. Az idei rendkívüli nyárelõ megmutatta, miért van szüksége mindenkinek a biztosítás nyújtotta védelemre. Piacvezetõ biztosítóként célunk, hogy megfelelõ árakkal minden egyes ingatlan-tulajdonosnak elérhetõvé tegyük legfõbb vagyontárgyainak védelmét - mondta Szombat Tamás, vezérigazgató-helyettes.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!