2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Éves mélyponton a forintForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-20 10:19:36
Megdõlt a negatív csúcs! Majdnem 292 forintra gyengült a forint az euróval szemben.
Egy éve nem volt ilyen gyenge a forint. Romlott az árfolyama a svájci franknak is. Elemzõk szerint a gyengülést egyértelmûen az okozza, hogy félbeszakadtak a tárgyalások a kormány és az IMF, illetve a Európai Unió között. A forintgyengülés miatt tovább nõnek a törlesztõ részletek is.

A rétesboltban mindent helyben sütnek, és a bolt annyira népszerû, hogy állandóan megy a sütõ. A vállalkozó svájci frank alapú hitelt vett fel még négy évvel ezelõtt. A házára és a vállalkozására is. Ma már nem vágna bele.

- Háromszázezerrõl ötszázezerre nõtt.. 160 forintért vettem fel körülbelül 5 évvel ezellõt és most 212.
- Hogy tudják ezt kifizetni?
- Hát nagyon nehezen. Most már vannak gondok – mondta el Dobosné Fried Ilona.

Friedl Ilona ezen a héten törleszti a hitelét. Neki várhatóan tízezer forint pluszt jelentetett a hétfõi forintgyengülés. A kormány, az IMF és az Európai Unió között ugyanis szombaton megszakadtak a tárgyalások. Emiatt egy svájci frank 207-ról 215-re, egy euró pedig 280-ról majdnem 292-re drágult. Ez csúcs, idén még nem volt ilyen drága az euró.

Ezt várhatóan sok devizahiteles megérzi - mondja az RTL Híradó által megkérdezett elemzõ.

„Attól függ, hogy ki mikor fizeti a törlesztõ részletét. Aki még pénteken, az jól járt, hiszen nem érintette az esés. Aki pedig a hétfõi napon vagy kedden, annak a magasabb forintárfolyammal kell számolnia” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com elemzõje.

Várhatóan két-három százalékkal drágulnak a törlesztõ részletek. És ezúttal tartósan. Egy másik elemzõ szerint ugyanis a helyzet csak akkor javulhat, ha lesz megállapodás az IMF-fel.

„Nem számíthatunk nagy elmozdulásra mindaddig, amíg a kormányzat nem jelzi egyértelmûen, hogy megegyezésre törekszik az IMF-fel, illetve, hogy milyen eszközökkel kívánja megfékezni a költségvetési hiányt” – mondta Madár István, a portfolio.hu elemzõje.

Drágulnak a nyaralások is. Egy hattagú család például Törökországba megy.

„Kész tények elé vagyunk állítva, ez sajnos nem a mi befolyásunk alatt áll. Úgyhogy megyünk nyaralni, csak arra költünk, amire szükséges” – mondta Takács Nagy Melinda.

A török líra és több más európai vagy ázsiai deviza itthoni árát is az határozza meg, hogy milyen erõs a forint az euróval szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!