2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Több órás sorban állás az útlevélértForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-28 11:11:32
Kétszer többen csináltatnak útlevelet ezekben a napokban, mint az év több idõszakában.
Sok önkormányzatnál viszont ilyenkor csökkentett létszámmal, vagy korlátozott nyitva tartással dolgoznak, mert az ügyintézõk is szabadságon vannak. A Központi Okmányirodába küldik, akit nem tudnak fogadni, ott emiatt tumultus van.

Központi Okmányiroda, Budapesten, ebédidõben. Van, akinek nem jutott szék. Sõt, fél egykor már sorszám sem.

„Átküldtek Ferencvárosból ide, hogy hatig nyitva vannak.”

Mert ott is teltház volt. Emiatt itt pedig 3 óra az átlagos várakozás.

„Félórára szöktem ki ... nem, elkéredzkedtem a munkahelyemrõl, kicsit tovább tart, mint amennyire gondoltam” - Veres Rita

Idõpontot telefonon viszont csak sokára tudnak adni. Van, ahol akár hónapokat kell várni. Pedig a nyár közepe az útlevéligénylésben is csúcsszezon.

„1000-1200 napi útlevél igény ami egy normál nap a közigazgatásban ez most fölmegy 2000 útlevélre és ez érezhetõ a központi irodában is, hiszen durván a kétszeresére nõ az ügyfélforgalom ebben az idõben” - mondta Pongrácz Tamás, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának fõosztályvezetõje.

Az ügyintézõk száma viszont csökken, ugyanis õk is kiveszik a szabadságot. Minden önkormányzat maga dönti el, hogy hogyan mûködik az okmányirodája. Sok helyen csökkentik a nyitva tartást és létszámot. Például Újbudán is.

„Nemcsak nálunk lehet igényelni, az útlevélkérelem az országos illetékességû, a központi iroda sokkal hosszabb ideig tart nyitva” – mondta Alliquander Éva, a XI. kerületi önkormányzat okmányiroda irodavezetõje.

Vidéken, például Szegeden jobb a helyzet.

„Két perc: befizetem a csekket, jövök vissza, és már meg is van” – mondta Csöndes Dávid.

Pedig az arányok itt is hasonlóak.

„Ilyenkor mindig nagyobb a tumultus mert az ügyfelek is többen vannak, és a mi kollegáink közül is többen vannak szabin” - mondta Kiss Zsuzsa, a szegedi önkormányzat okmányirodájának irodavezetõ-helyettese.

Azt tanácsolják, hogy ha valaki meg akarja úszni a várakozást, még nyitás elõtt menjen az okmányirodához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!