2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Donorra várnak a szívbeteg gyerekek Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-04 10:56:00
Továbbra sem találnak donort annak a két kisfiúnak, akik lassan már fél éve várnak a szívátültetésre az Országos Kardiológiai Intézetben.
A két egykorú kisgyereket mûszívvel tartják életben, és az esélyük minden nappal romlik. Fél évet meghaladó mûszíves kezelésnél egyre nagyobb a kockázata annak, hogy elromlik a mûszív, vagy kialakul valamilyen szövõdmény.

Még csak 5 éves, de tudja mi a bal kamra, és azt is, miért van géphez, és a nap nagy részében ágyhoz kötve. Zsolti 167 napja fekszik a kardiológiai intézet intenzív osztályán. Szívátültetésre vár, a mûtétig mûszívvel tartják életben.

Csak az ágyrácsig tud menni, tovább Mátét sem engedik a csövek. A kisfiú egy hónappal Zsolti után került az intézetbe, õt is már csak a mûszív képes életben tartani. Számítógépes játék, mesefilmek, és napi mindössze 20 perc séta,az is csak a géppel.

Mindkét fiúnak Magyarországon és külföldön hónapok óta hiába keresnek donort. Ráadásul Zsoltinál két hét múlva letelik a 180 nap, ami után minden nappal egyre kockázatosabb lehet a mûszíves kezelés.

„ Az idõ múlásával a problémák szaporodhatnak, és miután mechanikus készülék mûködtetésérõl van szó hibák léphetnek fel” – mondta Ofner Péter, fõigazgató.

Azt, hogy mire lehet számítani a félévet meghaladó kezelésnél, még az orvosok sem tudják pontosan megmondani, mert az ilyen hosszú kezelés nagyon ritka.

Világszerte a leghosszabb ideig egy német kisgyerek kapott mûszíves kezelést 470 napig, azaz majd másfél évig. Magyarországon a leghosszabb idõ 182 nap volt.

A kardiológiai intézetben néhány hete egy harmadik gyereket is mûszívre kellett tenni, õ szintén fiú, és még csak egy éves.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!