2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Versenyfutás a parlagfûvel Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-05 12:09:04
Nehéz hetek várnak az allergiásokra, elkezdett virágozni a parlagfû. Ha a napokban lekaszálnák a földtulajdonosok, a legnagyobb pollenszórást még meg lehetne akadályozni.
De erre alig van esély. A Parlagfûmentes Magyarországért Mozgalom szerint nem elég hatékony a büntetési rendszer.

Elhagyott parlagfûmezõt Dunakeszin is találhatunk. Kaszálásnak ott sincs nyoma, pedig Magyarországon több mint kétmillióan allergiásak a növényre. Ha közelebbrõl megvizsgáljuk hazánkban a parlagfûbokrokat, akkor láthatjuk, hogy már virágzanak, és szórják a polleneket. A csúcspontjukat szeptember elejére érik el.

"Nagy része bimbós állapotban van, ha 1-2 nap alatt lekaszálnák, akkor a nagyobb pollenszórást meg lehetne akadályozni" - mondta Exner Tamás, ökológus.

Noha virágzik a parlagfû bizonyos Békés-megyei területen is, itt mérlegeni fogják, kit büntetnek. A belvíz miatt ugyanis sok gazda nem tudott kaszálni.

"Belvízzel borított területek nagysága már minimális, a belvízzel borított területek utóhatásai még látszódnak. A mezõgazdász kollégák ezt természetesen figyelembe veszik, de lesznek ellenõrzések" - mondta Dr. Bak Péter, Békés Megyei Földhivatal hivatalvezetõje.

Belterületen a jegyzõk, külterületen a földhivatal munkatársai keresik a parlagfüvet, de a szabályozás szerint csak adatokat gyûjthetnek. A büntetést csak a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal szabhatja ki. A Parlagfûmentes Magyarországért Mozgalom szerint ezen változtatni kell.

"A munkatárs ott van a területen, látja a területet. Intézkedési joga is lehetne, ez elhatározás kérdése, hogy büntetõjoga is legyen, vagy bárhogy megoldást találni, hogy ne legyen két lépcsõs" - mondta Kelen Andrásné, a Parlagfûmentes Magyarországért Mozgalom elnökhelyettese.

Az RTL Híradó információi szerint errõl már tárgyalnak is a kormánnyal. Magyarországon 5 millió hektár fertõzött parlagfûvel, de a hatóságok tavaly minössze 30 ezer hektáron rendeltek el kényszerkaszálást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!