2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
De drága az iskolatáska!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-09 12:29:12
Általános iskolában alsó tagozaton hat-hét, felsõ tagozaton nyolc-kilenc ezer forint egy tankönyvcsomag ára.
Legalább. Ezek ugyanis a legolcsóbb könyvekbõl készült csomagok. Az ár lehet ennek akár a duplája is. Ehhez jön még hozzá a füzetek és a sportfelszerelés ára is.

Koponyás, koponyás-zipzáras, és kiskutyás. Háromféle füzet a sok száz közül, amit a papírboltok kínálnak. De a gyerekek szerint nem ezek a legjobbak.

- Hát nálunk az iskolába mackósak, amin lányok vannak, meg ilyenek vannak. A lányoknak.
- És a fiúknak?
- Hát a fiúknak gördeszkás, meg bombás, meg ilyenek.

Van, amiben nem lehet ennyit válogatni. Például, hogy mi kell elsõben a matekórára.

„Két darab négyzetrácsos füzet, dosszié, egyenes vonalzó, egy doboz korong, két dobókocka.”

A papír- írószerboltokban már elkezdõdött az iskolakezdési roham. A szülõk szerint harmincezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni a tanévkezdést.

„Szerintem egy hét-nyolcezer forintra jön ki a füzet, meg az olló, meg a technikai csomagok, meg ami még kell az iskolába. Hozzá jön még a könyv.”

Ebbõl is óriási a választék. 1115 oldalon sorolja a minisztérium, hogy milyen könyvekbõl tanulhatnak a gyerekek. Elsõs angol tankönyv például van 1050 vagy több mint a duplájáért, 2340 forintért.

„Alsó tagozaton hat-hét ezer forintból minden tantárgyból összeválogatható a megfelelõ tankönyv, munkafüzet, a felsõ tagozaton inkább 7-9 ezer forint. Középiskolában ez már több. Ott már a tízezer forintot is meghaladja” – mondta Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója.

Ezek a legolcsóbb tankönyvárak. De hogy a gyerekeknek ezt az olcsóbb, vagy drágább könyveket veszik meg, azt nem a szülõk döntik el, hanem az iskolák. Azt ugyanis a tanárok döntik el, hogy mibõl akarnak tanítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!