2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Bauhaus-kiállítás nyílt a kulturális fõvárosbanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-16 12:14:02
Minden eddiginél gazdagabb kiállításon mutatják be a magyar Bauhaus-mûvészek munkáit Pécsett.
A 20-as években Berlinben mûködõ képzõmûvészeti iskola növendékeinek alkotásaiból álló tárlat félszáz köz- és magángyûjtemény legértékesebb darabjait mutatja be. A nemzetközi hírû kiállítással a pécsi múzeumutca felújítását is átadták: az ország legnagyobb vidéki múzeum-hálózatának rekonstrukciójára több mint 1,2 milliárd forintot költöttek.

Olyan mûalkotásokból áll a pécsi Bauhaus-kiállítás, amelyeket eddig együtt még soha nem lehetett látni. A két világháború között Berlinben mûködõ összmûvészeti fõiskola magyar növendékeinek munkáit állították ki.

„Most itt 50 külföldi és magyar, köz- és magánygyûjteménybõl szedtük össze az anyagot, elõször és utoljára” – mondta Bajkay Éva, a kiállítás kurátora.

A kiállításon több Bauhaus-épület makettjét, pontos tervrajzát és berendezési tárgyait láthatjuk, de a mûvészeti iskolára nagy hatással bíró magyar mûvészek grafikáit, festményeit, sõt reklámkiadványait is bemutatják. A 400 mûalkotásból álló tárlatot eredetileg a kulturális fõváros keretében megépülõ Nagy Kiállítótérbe tervezték, de az késõn lett kész, ezért a szintén felújított Modern Magyar Képtárban kapott helyet. Az ország legnagyobb vidéki múzeumhálózatát ugyanis a kultúrfõvárosi évre újították fel, több mint egymilliárd kétszázmillió forintból.

„Azt gondolom, hogy ennek jelentõs utóhatása lehet a turizmus területén is, valamint bízom benne, hogy jelentõs a kultúrához kapcsolódó ipari-gazdasági tevékenységek is fognak alakulni Pécsett, illetve a régióban” – mondta Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter.

Az eddigi adatok alapján az Európa Kulturális Fõvárosa évben Pécsre háromszor több turista érkezett, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!