2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Visszatért a Romániába toloncolt kisfiúForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-25 12:19:22
Újra Magyarországon van az a kisfiú, akit januárban vittek el Romániába a kecskeméti S.O.S. Gyermekfaluból.
Az akkor 17 hónapos kisfiúnak azért kellett mennie, mert bár Magyarországon született, román származású édesanyja otthagyta a kórházban, és a jogszabályok szerint ilyenkor a nõ származási országában kell elhelyezni. Az ilyen eljárások sokszor évekig tartanak, ezután szakítják el a gyerekeket itteni nevelõszülõjüktõl. Most az illetékes államtitkár azt ígérte, õsszel megpróbálnak megállapodni Romániával, és változtatni ezen a gyakorlaton.

A Házon kívül stábja még télen járt a kecskeméti S.O.S. gyermekfaluban. Az egyik itteni nevelõszülõtõl akkor vitték el ezt a kisfiút, Balázst. 17 hónaposan Romániába került, mert édesanyja is román származású, de Magyarországon szülte meg a gyermeket, és a kórházban hagyta. Ilyenkor pedig a két állam közötti egyezmény és a jogszabályok szerint Romániában kell elhelyezni a gyerekeket. De az eljárások évekig tarthatnak, ezután szakítják el õket itteni nevelõszülõjüktõl.

Balázs nemrég visszakerült Magyarországra, mert vér szerinti anyukája - aki itt él - rátalált, és mégis magához vette. De nyilatkozni nem akart. Balázson kívül több tucatnyi gyermeket kellene kiszakítani itteni környezetébõl és Romániába vinni, igaz, õk a Házon kívül riportja után fél év haladékot kaptak. Az illetékes V. kerületi jegyzõ ugyanis felfüggesztette az ilyen ügyek végrhajtását.

A moratórium szeptember elején lejárna. A jegyzõ azt mondja, mégis megpróbálnak tovább várni. Közben egy vizsgálat is lezajlott, azért, hogy kiderüljön, az ilyen ügyekben eljáró kerületi gyámhivatal nem felelõs-e azért, hogy az eljárások ennyire hosszadalmasak.

“Itt tárgyi jogszabálysértés nem történt, az eljárás menetében bizonyos esetekben gyorsabb ügyintézésre vonatkozó felhívás azért szerepel ebben a jelentésben, erre vonatkozóan nyilvánvalóan intézkedtem is a vezetõ felé” – mondta Rónaszéki László, az V.kerület jegyzõje.

Közben a szakminisztérium keretmegállapodást szeretne kötni Romániával.

“Az egyik célja az az, hogy a gyermek az minél hamarabb visszakerüljön vagy pedig megoldást találjunk neki, és a másik célja, és talán ez az elsõdleges, hogy a gyermeknek a szempontja a legfontosabb, tehát nem biztos, hogy a repatriálás a legcélravezetõbb” – mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium szociális, család és ifjúsági ügyekkel foglalkozó államtitkára.

Az államtitkár azt mondta, a tervek szerint õsszel már tárgyalnak is a román társminisztériummal, és ezzel egyidõben a szükséges magyar jogszabályokat is felülvizsgálják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!