2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Két nap maradt a szünidõbõlForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-08-30 10:46:32
Ismét lehet buktatni, szöveges értékelés helyett osztályozni, és mostantól szigorúbban büntetés jár egy tanár bántalmazásáért.
Szerdán, vagyis szeptember elsején indul a 2010/2011es tanév, vagyis 1,3 millió diáknak kezdõdik az iskola.

„A 2011-es tanévet ezen ünnepélyes körülmények között rendezett ünnepségrõl, Hódmezõvárosról megnyitom” – mondta Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium vezetõje.

Vagyis megkezdõdött a tanév. Méghozzá az eddigiektõl eltérõen az úgynevezett Nemzeti tanévnyitón. Persze jó hír a diákoknak, hogy a szünidõbõl azért még két nap hátravan. A tanítás csak szerdán kezdõdik.

Igaz, idén utoljára kezdõdik szerdán a tanév. Ezentúl ugyanis essen bármilyen napra szeptember elseje, a tanítás mindig hétfõn kezdõdik majd. És nem ez az egyetlen változás az idei tanévben.

Szeptembertõl ismét lehetõségük van az iskoláknak arra, hogy szöveges értékelés helyett osztályozzák a diákokat az általános iskola alsó tagozatában. És újra lehet majd buktatni is.

„Szeptembertõl ismét lehetõség lesz arra, hogy szakmai alapon, a nevelõtestület szülõi beavatkozás nélkül hozhasson szükség esetén évfolyamismétlésre vonatkozó döntést” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

De változnak az érettségi szabályai is: mostantól a kormány határozza meg, melyik egyetemi szakhoz, melyik tantárgyból kell emelt szintû vizsgát tenni. De vannak egyéb változások is.

„Minden szó nélkül csak nekitámadtak és tépték, rugdosták, cibálták, sõt nekivágták ott a radiátornak a tanárnõt” – mondta Pekó László, Mándok polgármestere még 2009 februárjában.

Ez csak egyetlen példa a sok közül. A fiatal pedagógust tanítványa nõvére és anyja verte meg. Éppen az ilyen esetek miatt módosult a büntetõ törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusa. Eszerint mostantól szigorúbb büntetésre számíthat az, aki pedagógust, vagy bármilyen iskolai alkalmazottat bántalmaz, akár tíz éves szabadságvesztést is kaphat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!