2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Másfél millió diáknak becsengettekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-09-01 09:55:44
Több mint másfél millió diák és óvodás kezdi meg a tanévet szerdán, közülük 97 ezren mennek az általános iskola elsõ osztályába. A tankönyvcsomagok ára átlagosan 6 és 13 ezer forint között alakul. Mindent egybevetve, ...
a szülõk szerint 30 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni a tanévkezdést. Sokuk úgy számolta: hét-nyolcezer forintra jön ki csak a füzet, az olló, a technikai csomagok és az egyéb eszközök, amelyek még kellenek az iskolába.

Szeptember elsején összesen 1 millió 661 ezer 870 iskolás és óvodás számára kezdõdik a tanév. A szaktárca adatai szerint 330 ezer 720-an lesznek óvodások, 760 ezer 110-en általános iskolába járnak, 126 ezer 260-an szakiskolában, 9780-an speciális szakiskolában, 197 ezer 540-en gimnáziumban, 237 ezer 460-an pedig szakközépiskolában kezdik a tanévet. Általános iskolában 97 ezren lesznek elsõsök, a szakiskolai tanulmányaikat 33 ezer 600-an kezdik, a speciális iskolákban 2900-an, gimnáziumban 40 ezer 600-an, szakközépiskolában pedig 45 ezer 500-an lesznek kezdõ évfolyamosak. Összesen 4 intézmény szûnt meg jogutód nélkül, amelyek nem állami vagy önkormányzati, döntõen szakképzésre specializálódott iskolák voltak, és 10 új iskola nyitja meg kapuit.

Az állam idén 5,183 milliárd forintot fordít a központi költségvetésbõl tankönyvtámogatásra, amit meghatározott kör vehet igénybe. Ingyen kaphatnak tankönyvet például a tartósan beteg gyermekek, a fogyatékkal élõk, a tanulási folyamatban akadályozottak, a három- vagy többgyermekes családban élõk, a nagykorú, saját jogán családi pótlékra jogosult diákok, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülõk. Az iskola ezek mellett további kedvezményeket állapíthat meg, de van lehetõség tankönyvek kölcsönzésére is.

Az egyes tankönyvcsomagok árai évfolyamonként eltérnek. Az elsõsöknél átlagosan 6 ezer forintot kell ezekért fizetni, a második és harmadik évfolyamon 8-8 ezret, a negyedikeseknél pedig 10 ezer forint körül van az átlagos ár. Ugyanennyiért lehet megvenni az ötödikes és hatodikos könyveket, hetedik-nyolcadik évfolyamon pedig 13 ezer forint is lehet a csomag ára. A tankönyveket az iskolák választják ki oktatási programjukhoz. A könyvek árai között hatalmas különbségek vannak: a legolcsóbb feladatgyûjtemény például 106 forintba kerül, de van olyan harmadik osztályos olvasókönyv, amiért 26 ezer forintot is elkérnek.

Az új tanév kezdetével számos jogszabályi változás lép életbe. A közoktatási törvény módosítása értelmében ismét lesz lehetõség például a hagyományos osztályozásra az általános iskola 2. osztályától, és a szülõ beleegyezése nélkül, a nevelõtestület dönthet az évfolyamismétlésrõl. Fontos elem a nem szakrendszerû oktatás kötelezõ jellegének megszüntetése is az 5-6. évfolyamon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!