2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Egy oltással megússzukForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-09-01 11:00:09
Azoknak is újra be kell majd oltatni magukat, akik az elõzõ influenza szezonban megkapták az H1N1 elleni védõoltást.
Az RTL Híradónak nyilatkozó virológus szerint ugyanis csak fél évig ad védettséget a megkapott vakcina. Idén azonban a hagyományos, szezonális oltást kombinálták az újinfluenza elleni szérummal. Az új kormány nem változtat azoknak a körén, akiknek ingyen jár.

Egy kérdéssel és egy szúrással kevesebb. Idén ugyanis az influenza vírusok ellen már egyetlen oltással lehet majd védekezni. A hagyományos, szezonális vakcinába belekerült az a H1N1 vírustörzs is, amely tavaly világjárványt okozott.

"Egyfajta szezonális oltóanyag készül Magyarországon illetve a többi európai országban található gyártónál is és ez az idei szezonális oltóanyag tartalmazza a tavalyi pandémiás H1N1 törzset” – mondta Németh Zsolt, az Omninvest szóvivõje.

Olyan vakcina nem lesz, amiben a H1N1 elleni összetevõ nincs benne.
Azoknak is újra kell majd kérniük a vakcinát is, akit már korábban beoltottak a H1N1 ellen.

"Az egy oltás, amit õk tavaly kaptak, vagy pedig idén tavasszal az nem tart ki csak szeptemberig legtovább, úgyhogy mindenkit, akinek valamilyen hajlamosító tényezõje van, be kell oltani ebben az évben is" – mondta Berencsi György, virológus.

Ahogy az elmúlt években mindig 1,3 millióan ingyen kaphatják meg a háziorvosnál. Õk a krónikus betegeket, az idõsek, a kisgyerekek, és a várandós nõk. Az új kormány nem változtatott a jogosultak körén. Mégis több a térítésmentes oltóanyag, mint máskor, mert tavalyról is maradt.

"1,4 millió ingyenes vakcina biztosan megmaradt, kifejezetten pandémiás törzset tartalmazó vakcina, amit a tavalyi kampány során az állam 4 milliót kifizetett, 2,3 millió ugye beadása megtörtént, és a megmaradtból ennyinek a szavatosságát sikerült meghosszabbítani" – mondta
Cserháti Péter, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium helyettes-államtitkára.

Tavaly a H1N1 megjelenése miatt már a nyár végén járvány volt. A szakemberek a déli félteke országait figyelik, ott most kisebb a fertõzöttség, ezért arra számítanak, hogy Magyarországon megint csak a tél közepén lesz járvány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!