2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Döbbenet! A lakások kétharmada nem ér annyit, mint a fennálló hiteltartozásForrás: Ingatlantájoló
Utolsó módosítás: 2010-09-17 17:32:27
végrehajtások és a kényszerértékesítések szinte lebénították az amerikai használt lakás piacot. Egy tengerentúli ingatlanpiaci adatszolgáltató cég szerint a II. negyedév végén a jelzáloggal terhelt ingatlanok 23%-a nem ért annyit, mint amennyi a tulajdonosok fennálló hiteltartozása. Nevadában ez az arány 68%, vagyis a hitelesek több mint kétharmada elmerült az adósságban.

A felmérés szerint a második negyedévben - kétszázezerrel - 11 millióra csökkent az olyan hitel fedezetéül szolgáló ingatlanok száma, amelyek már nem érnek annyit, mint amennyi az adósok tartozása. Az elemzõ cég vezetõ közgazdásza szerint ez önmagában jó hírnek tûnik, de a csökkenés sajnos a megszaporodó végrehajtásoknak köszönhetõ.

A statisztikák azt mutatják, hogy az adósok 2,4%-a legalább a fedezet 95%-ával tartozik, így egyrészt egy kisebb árcsökkenés esetén is átkerülhetnek a túladósodott kategóriába, másrészt a reménytelen kilátások miatt könnyen felhagyhatnak a hitelük további törlesztésével.

A túladósodott ingatlanokon becslések szerint 2900 milliárd dollár adósság, ami már amerikai mércével is jelentõs tételnek tekinthetõ. Ezen hitelek kiváltására szinte reménytelen, az adósok nem tudnak sem elõtörleszteni, sem pótfedezetet bevonni. Az ügyfelek egy része abban bízik, hogy az otthonuk visszanyeri a korábbi értékét, mások nem fizetnek tovább és inkább el is kötöznek a bedõlt ingatlanból.

A probléma öt államra koncentrálódik, ezekben a régiókban szinte lehetetlen küldetés most lakást jó áron eladni. Nevadában a jelzáloggal terhelt lakóingatlanok 68%-a nem ért annyit mint az adósok fennálló tartozása, Arizonában 50%, Floridában 46%, Michigan 38%, míg Kaliforniában 33% ez az arány.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!