2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rendõrségi tükörakció a határ két oldalánForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-13 18:47:11
Közös rendõrségi akció kezdõdött vasárnap reggel a határ mindkét oldalán. Az eligazítás elõtti tájékoztatón részt vett Aranyi István ezredes, a megyei rendõr-fõkapitányság rendészeti igazgatója, Lingvay Csaba alezredes, Berettyóújfalu rendõrkapitánya, Adrian Bocu ezredes, Bihar megyei fõkapitány, valamint az akcióban résztvevõ társszervezetek képviselõi.

Aranyi István elmondta: nem elõzmények nélküli a mai tükörakció, hiszen már korábban is végeztek közös ellenõrzést a berettyóújfalui és a nagyváradi kapitányságok rendõrei. A mostaniban viszont részt vesznek a debreceni, valamint a hajdúhadházi kapitányságok egyenruhásai is. A közös akció indoklásában elmondta: ebben az idõben megélénkül a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások „forgalma”, hiszen most utaznak haza. Ugyancsak megélénkül a magyar turisták kiutazása romániai üdülõhelyekre, de szintén nagyobb a hazánkba irányuló bevásárló turizmus Románia felõl. Mindezek miatt kiemelt feladat a balesetmentes közlekedés szavatolása. – Sajnos, a csökkenõ személyi sérüléses balesetek ellenére, nõtt a külföldiek által elkövetett balesetek száma. A 907 balesetbõl 53-at okozott külföldi állampolgár, ami 37 százalékos növekedést jelent. Önmagában az akció nem elegendõ, de ha sikerül felhívni a figyelmet a fokozottan veszélyes idõszakra, már eredményes lehet a közös ellenõrzés – jelentette ki Aranyi István, aki arra kérte a jelenlévõket, hogy együttmûködés, udvariasság, kulturáltság, fegyelmezettség jellemezze az akcióban résztvevõk munkáját. Ugyanakkor határozott intézkedést kért a szabálytalankodókkal szemben.

A reggel héttõl este hétig tartó akcióban 163-an vesznek részt, közülük 93 magyar és 70 román kolléga.

Berettyóújfaluban az akció kezdetekor egy okmányok nélkül, tiltott ablakfóliával ellátott autóval közlekedõ sofõrt állítottak meg. De volt olyan sofõr is, akinek a vezetõi engedélyében két hónapja lejárt az orvosi érvényesség. Õ nyugdíjas rendõr papára hivatkozott – kérve, tekintsen el az intézkedõ rendõr a szabálytalanságtól -, ekkor a debreceni egyenruhás határozottan lépett fel, mondván: helyszíni bírsággal, vagy feljelentéssel él. Az elõbbit választotta a fiatalember, aki még a háromezer forint helyszíni bírságból is alkudni akart.

A 42. számú fõútvonalon a Nemzeti Közlekedési Hatóság, illetve a Vám- és Pénzügyõrség emberei a rendõrséggel és a polgárõrséggel közösen, a kamionok rakományát és iratait ellenõrizték, s számítógépre vitték az adatokat.

A 47. számú fõútvonalon trafipaxos autó ellenõrizte a gépjármûvek sebességét. Délelõtt 10 óráig egy autó futott be a derecskei vasútállomás elõtt 50 km/órás megengedett sebesség helyett jelentõs túllépéssel, 72 km/h-val.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!