2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Már Ukrajnában jár az orosz gázForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-01-20 12:05:36
Kedd reggel újraindult az orosz gáz Európa felé - jelentette be a Gazprom. Az orosz vállalat szerint Ukrajna fogadja és továbbítja a gázt. Magyarország reggel 7 óráig nem kapott értesítést a szállítások megújításáról. Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz földgázszállítás az orosz-ukrán gázvita miatt január 7-én szakadt meg.

Közel két hetes szünet után kedden reggel újraindult az Európába irányuló orosz földgázszállítás, amit az Európai Unió szakemberei ellenõriznek - közölte reggel az orosz Gazprom szóvivõje.

A gázszállító vállalat szerint a gázfolyam közép-európai idõ szerint 8.30 körül indult meg. Kedden a Gazprom várhatóan 348,8 millió köbméter földgázt szállít Európának Ukrajnán át és további 75 millió köbmétert Ukrajnának. A Gazprom szerint Ukrajna fogadja a gázt, és az ukrán hálózatot mûködtetõ társaság normális tranzitüzemelésre állt át.

Korábban Timosenko ukrán kormányfõ azt mondta, hogy közép-európai idõ szerint 2 órakor megindult az orosz gáz Európa felé. Timosenko azt követõen mondta ezt, hogy meggyõzõdött errõl a Gazprom központi diszpécsertermében. Ekkor azonban csak az utasítást adták ki a gázexport felújítására.

A tranzitvezeték-rendszer megfelelõ mûködési rendje azonban közép-európai idõ szerint csak 8 óra után állt helyre. Errõl a Gazprom orosz gázipari vállalat szóvivõje, Szergej Kuprjanov beszélt kedd hajnalban, aki a BBC szerint úgy fogalmazott, a szállítás moszkvai idõ szerint reggel tíz óra - közép-európai idõ szerint nyolc óra - után kezdõdik meg.

A Gazprom szóvivõje szerint a Gazprom és a Naftogaz vezérigazgatói kedden hajnalban adtak utasítást az európai, illetve az ukrán fogyasztóknak szóló gázszállítások beindítására. A Gazprom azt közölte: idén összességében 120 milliárd köbméternyi földgázt szállít európai megrendelõinek és további 40 milliárd köbmétert juttat Ukrajnának.

Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz földgázszállítás az orosz-ukrán gázvita miatt január 7-én szakadt meg. A gáztranzit felújítását az teszi lehetõvé, hogy Timosenko és Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ jelenlétében hétfõn Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán gázimportõr, a Naftogaz vezetõi aláírták a gázszállításokat rögzítõ szerzõdést.

Timosenko a szerzõdés aláírása után még több órán át tárgyalt a Gazprom vezetõivel, majd azt is bejelentette: Kijev a Gazpromtól megvásárolta a 11 milliárd köbméter úgynevezett mûszaki gázt, amely az Európába szánt gázszállítások továbbításához szükséges, mégpedig ezer köbméterenként 167 dolláros áron.

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezésérõl hivatalos értesítés kedd reggel 7 óráig még nem érkezett meg - olvasható az FGSZ Földgázszállító Zrt. reggeli közleményében. Az FGSZ folyamatosan egyeztet a szállítások mielõbbi felújítása érdekében.

Magyarország kijevi nagykövetségének nincs értesülése arról, hogy az ukrán gázszállító, a Naftogaz milyen módon indítja újra Magyarország felé a gázszállításokat - közölte az MTI-vel a nagykövetség külgazdasági irodája. Ha a Naftogaz a magyar-szlovák határhoz közeli gáztárolókból kezdi meg a szállítást, akkor néhány óra alatt Magyarországra érkezhet a földgáz. Ha nem ez történik, akkor legalább 24-36 óra szükség ahhoz, hogy Magyarországra érjen a gáz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!