2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Negyedmilliárd eurót javasol Brüsszel a NabuccóraForrás: MTI
Utolsó módosítás: 2009-01-28 14:28:16
   Hivatalosan javasolta az Európai Bizottság szerdán, hogy a gazdaságélénkítési program keretében az Európai Unió támogassa 250 millió euróval a Nabucco gázvezeték építését.

A testület szokásos heti ülésén született döntés szerint 30 millió euróval támogatná Brüsszel a Románia és Magyarország közti gáz-összeköttetést, 25 millió euróval pedig a Nagykürtös (Velky Krtis) és Balassagyarmat közti szlovák-magyar vezetéket is. A brüsszeli bizottság összesen 5 milliárd eurónyi pluszbefektetésre tett javaslatot, túlnyomórészt az energia és a távközlés területén. A gázellátórendszerek összeköttetésére a testület összesen egymilliárd eurót fordítana a 27 tagállamban, a projektek valamennyi tagországot érintik. 

Az elektromos rendszerek hálózati összeköttetéseinek fokozására 700 millió eurót szánnak. Félmilliárd euró juthat szélerõmûrendszerek fejlesztésére, ha a javaslatot a tagországok kormányai is jóváhagyják. 1,2 milliárd euróval a széndioxid megkötését és tárolását szolgáló beruházásokhoz járulna hozzá.

 A távközlés területén elsõsorban a szélessávú internetezést biztosító infrastruktúra kiépítését ösztönözné a bizottság, míg félmilliárd euró jutna az agrárreformok tavalyi felülvizsgálata során megállapított új kihívások kezelésére.

 José Manuel Durao Barroso, az uniós "kormány" elnöke szerdán elmondta, hogy a javaslatban figyelembe vették az év eleji gázválság tanulságait is. Olyan javaslatokról van szó, amelyek elsõsorban hosszabb távon garantálnak erõsebb Európát - hangoztatta.

 Ami a Nabuccót illeti, Andris Piebalgs energiügyi biztos a keddi budapesti csúcstalálkozón már jelezte, hogy Brüsszel kezdetnek 2-300 millió eurós támogatást fog javasolni. Késõbb azonban az uniós részvétel - beleértve az Európai Beruházási Bank (EIB) lényegében megígért támogatását is - minden bizonnyal eléri majd a milliárdos nagyságrendet.

 Százmillió eurót tervez fordítani Brüsszel a mostani bejelentés szerint az uniós tagállamok közül közvetlenül Olaszországot és Görögországot érintõ Poszeidón gázvezetékprogramra is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!